Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Komkommers lichtpunt in slechte glasgroentenmarkt

Tholen - De komkommers doen het momenteel niet slecht, maar dat is dan ook het enige lichtpuntje uit de glasgroentenmarkt. Arie Middelburg van Adviesbureau GreenMatch heeft over de paprika- aubergine- en tomatenmarkt weinig positiefs te melden.

Komkommers
"De komkommers gaan momenteel redelijk", vertelt Arie Middelburg van GreenMatch. "De tweede teelt wordt nu volop geoogst en de prijzen lijken te stabiliseren rond dertig cent. Rond deze tijd is dat wel aardig", vervolgt hij. "In mei en juni hebben we nog veel last gehad van Zuid-Europa – meer dan andere jaren. Dat effect is nu weg. Het weer valt niet tegen en dan zijn komkommers altijd wel gewild."

Tomaten
Voor de andere glasgroenten is de situatie minder rooskleurig. De tomatenproducties zijn de afgelopen week hoog geweest. "Vorig jaar was een bijzonder goed productiejaar en tot en met mei dit seizoen liep iedereen wel achter op die cijfers. In het voorjaar hadden telers te maken met een slechter buitenklimaat. Het licht tot en met maart was bovendien slecht. Maar in de loop van juni heeft dat zich hersteld en de afgelopen 3 a 4 weken hebben veel telers de achterstand weggepoetst." Daarin speelt ook mee dat elk jaar weer meer telers kiezen voor grof tros. Met name Merlice haalt de gemiddelde productiecijfers elk jaar weer omhoog. "Die productiecijfers zijn enorm."

De hoge producties bij tomaten resulteren echter ook in grote druk op de markt. "En dan speelt ook mee dat heel West-Europa goed in productie is. Dat de Poolse tomaten niet naar Rusland mogen en de Russische boycot in het algemeen geeft ook extra druk op de prijsvorming en aanbod op de West-Europese markt. Polen moet de tomaten nu in de regio kwijt zien te raken, waarbij met name in Duitsland speerpunt is." dit alles resulteert dus in slechte prijzen voor de tomaten, over het hele front."

Paprika en aubergine
Over paprika is ook niets aardigs te zeggen. "De afgelopen weken is de productie hoog en daarmee is ook de druk op de markt hoog. Dat kan misschien wat minder worden, maar nu is ook de vakantieperiode ingegaan. Daardoor krijg je ook met een mindere productie niet de schaarste waar in het voorjaar wel eens sprake van is." Een optimist zou nog een klein lichtpuntje kunnen zien in de licht verbeterde aubergineprijzen. "Die zijn eindelijk ietsje beter", ziet Middelburg. "maar van een echt herstel is geen sprake. Tot dusver is het een slecht jaar geweest voor dit product en met deze kleine verbetering halen ze die achterstand in de prijsvorming niet in."


Voor meer informatie:
Arie Middelburg
GreenMatch
middelburg@greenmatch.nl
www.greenmatch.nl