Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Maarten Verhaegen, BelOrta:

"Bij vleestomaten zit Polen steeds meer in de weg"

Tholen - Wat betreft de losse en trostomaten is het momenteel bar en boos in de markt. Bij andere segmenten, zoals specialties, valt nog wel wat te verdienen, maar voor de gangbare rassen valt het tegen. Volgens Maarten Verhaegen van Veiling BelOrta geldt de malaise in tomaten voor heel Europa. "Naar volgende week toe zien we gelukkig wel een verbetering in vergelijking met deze week. Er worden dan namelijk minder tomaten verwacht."



Rond de 20 cent

De tomatenprijzen liggen gemiddeld rond de 20 cent per kilo. "De prijzen van vandaag zijn 20 cent voor vleestomaten en Prince-tomaten. Voor Princess werd zo'n 25 cent per kilo gegeven. Vandaag is het enkele centen verbeterd, maar het is nog altijd niet goed te noemen. Vorig jaar zagen we in de zomer wel een herstel. Dit jaar is het moeilijker."

Hinder van Polen
Maarten geeft aan dat ze meer en meer hinder ondervinden van Poolse tomaten. "Die concurrentie neemt op exportgebied jaarlijks toe. Dan spreken we met name over vlees en roze tomaten. Van vleestomaten heeft Polen 740 hectare, 40 hectare meer dan vorig jaar. Onze tomaten zijn wel kwalitatief beter, maar ze zitten wel in de weg. Wij hebben het voordeel dat we logistiek heel goed gelegen zijn en daarnaast werken we met segmentatie. Telers zijn gebonden aan een aantal variƫteiten en dat weerspiegelt zich in een egaal blok naar kwaliteit toe. Daar kan Polen nog niet tegen concurreren." BelOrta is de grootste aanbieder van tomaten in Belgiƫ, ook in belichte teelt. Dat neemt jaarlijks toe.

Voor meer informatie:
BelOrta
Maarten Verhaegen
 +32 (0)15/565317
maarten.verhaegen@belorta.be
www.belorta.be