Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
en bananen en champignons ook niet

Komkommers waren deze eeuw nog nooit zo goedkoop

Alles wordt duurder? Niet als het om AGF gaat. Uit cijfers van het CBS blijkt dat de consumentenprijzen voor bananen, champignons en komkommers vorig jaar allemaal verder daalden. Voor deze producten werd het laagste prijspeil van de eeuw bereikt.

Het CBS meet jaarlijks de consumentenprijzen van een aantal producten. In die selectie zijn vier AGF-producten opgenomen: champignons, bananen, komkommers en aardappelen. Van alle vier is de prijs in 2014 gedaald ten opzichte van 2013.



Bron: CBS

Bananen
Vorig jaar gingen Jumbo en Albert Heijn elkaar te lijf met laagste prijs garanties voor de bananen. Het resulteert in een gemiddelde prijs van 1,50 euro voor de consument. Daarmee is de stijging in de bananenprijs, die sinds 2006 gaande was, verstoord. Het resulteert zelfs in de laagste bananenprijs sinds het begin van de meting, in 2000.

Komkommers
Ook voor komkommers hoefde de consument niet diep in de buidel te tasten. Met een gemiddelde prijs van 0,59 euro is ook de komkommer namelijk goedkoper dan ooit. Zelfs in EHEC-jaar 2011 werd een hogere prijs betaald: 0,64 cent. De duurste komkommers werden in 2007 en 2002 verkocht. Toen waren ze 0,91 cent.

Champignons
Al tien jaar lag de champignonprijs redelijk stabiel rond 90 cent. Vorig jaar is die drastisch omlaag gegaan. De consument betaalde toen maar 0,79 cent voor hert product. Dat is flink minder dan er de afgelopen 15 jaar betaald werd. Voorheen was de laagste prijs 0,88 euro, in 2006. De champignons waren in 2002 het duurste: 0,98 euro.

Aardappelen
De aardappelprijs is het meest volatiel van de vier. Zo waren er in 2005 aardappelen te krijgen voor gemiddeld 0,58 euro, terwijl er in 2013 een recordprijs van 1,03 voor moest worden neergeteld. In 2014 lag de prijs met 0,94 euro hoger dan het 15-jarig gemiddelde van 0,80 euro.