Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spanje: aspergeareaal Granada +40%

Het areaal voor groene asperges in Granada is gestegen met 40% in de afgelopen paar jaar. Dit bleek uit een verklaring van deelnemers aan een technische conferentie gewijd aan asperges, die gehouden werd in Huétor Tájar (Granada). Asperges ervaren nog steeds een stijgende trend in Granada ondanks de introductie van andere gewassen als kaki en pistache.

Het evenement was georganiseerd door het Instituut voor Landbouwonderzoek en Training en Visserij van Andalusië (IFAPA), het Landbouwfonds van Granada en De Agrarisch Voedselcoöperatie van Granada. De deelnemers benadrukten het economische en sociale belang van de aspergeteelt die volgens hen werkloosheid had verminderd wegens de noodzaak van mankracht voor zowel oogst als bewerking.

Tijdens de conferentie gaf de regionale afgevaardigde van Landbouw, Inmaculada Oria, aan dat de provincie Granada de belangrijkste producent van asperge in Andalusië is. Ze zei dat specifiek de gemeente van Vega de Granada en het westen van Granada verantwoordelijk waren voor 80% van de totaal productie van groene asperges in Andalusië oftewel 29 ton. Met 1.400 hectare zijn de belangrijkste gemeentes waar asperge wordt geteeld Loja en Huétor Tájar.

De binnenlandse markt blijft de belangrijkste bestemming voor de asperge uit Granada, zelfs als samenwerkingsverbanden veel moeite hebben gestoken in het aantrekken van klanten uit landen als Oostenrijk, Verenigd Koninkrijk, Italië en de Scandinavische landen.

De aspergesector is georganiseerd rond 22 landbouwcoöperaties verspreid in La Vega en West-Granada. Deze coöperaties vertegenwoordigen 3.200 partners met bijna 5.000 hectare aan teelt, dat goed is voor een omzet van meer dan €48 miljoen.

Elk seizoen genereert groene asperge meer dan €2,5 miljoen aan loon en 1.400 banen in de verwerkings- en verpakkingsfaciliteiten van landbouwcoöperaties, waar met name het gehalte aan vrouwelijke werknemers opvalt.

Huétor Tájar staat bekend om zijn lokale variëteit van groene asperge dat als zodanig een PGI-label draagt. De Zuid-Centrale Coöperatie is de enige teler van de paarse groene asperge, die het PGI-label Huétor Tájar Asperge draagt. De coöperatie vermarkt deze onder andere in Duitsland, Italië, Frankrijk, Noorwegen, Zwitserland, Portugal, Nederland en België.

Bron: radiogradada.es
Publicatiedatum: