Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

900.000 kilo boycot-AGF gedoneerd aan voedselbanken

Na de zomer in 2014 sloot Rusland zijn grenzen voor de import van een aantal agrarische producten. Monny Querido, voedselverwerver bij Voedselbanken Nederland, zocht direct contact met het Ministerie van Economische Zaken om te bekijken of deze boycot mogelijkheden bood voor de voedselbanken. In zeer korte tijd werden afspraken gemaakt waardoor gedupeerde telers en tuinders gebruik konden maken van de EU interventieregeling. In een even rap tempo werden afspraken gemaakt met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, die de EU regeling voor het ministerie uitvoerde over een voor alle partijen haalbare werkwijze. Daarbij werd het mogelijk gemaakt om een deel van de appelen te verwerken tot appelmoes, een houdbaar product dat gedurende een lange periode kan worden uitgedeeld aan onze klanten.

In 2014 ontvingen de voedselbanken ruim 900.000 kilo verse appelen, peren en diverse groenten zoals paprika en wortelen. Tot onze vreugde werd de regeling verlengd in januari en sindsdien kwam er bijna 500.000 kilo fruit voor de voedselpakketten beschikbaar.

De Europese steunmaatregel is per 1 juli geƫindigd. De telers hebben hun weg op de vrije markt gevonden en maken geen gebruik meer van de interventieregeling. "We zullen de prachtige verse producten node missen. We gaan natuurlijk ons uiterste best doen om via andere kanalen groenten en fruit te werven voor de voedselpakketten van onze klanten. Hartelijk dank aan allen bij het Ministerie van EZ, aan de diverse telers en tuinders en aan de vele vrijwilligers bij de voedselbanken, die de vlotte uitlevering van deze producten mogelijk hebben gemaakt", aldus Voedselbanken Nederland.

Bron: Voedselbanken Nederland
Publicatiedatum: