Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Frankrijk: Grotere volumes en hogere prijzen voor sla in mei

Het slaseizoen 2015-16 is goed begonnen met zowel grotere volumes als hogere prijzen dan vorig jaar. Anders dan in 2014 voldeden de prijzen in de eerste maand van het seizoen aan het gemiddelde over de afgelopen vier jaar.

Vanaf augustus 2014 bleven de prijzen stijgen ten opzichte van het gemiddelde over 2009-2013. Dit zorgde ervoor dat de omzetdaling voor 2014-2015 ondanks de lagere volumes beperkt bleef tot 0,7%. Dit seizoen blijven de prijzen stijgen en vallen ze binnen het gemiddelde over 2010-2014. Batavia is het belangrijkste ras. Volumes hiervan zijn ook dit seizoen weer toegenomen. Het vele water en de lage ochtendtemperaturen hebben in het westen enige schade aangericht. De export zal het gehele jaar bescheiden zijn met de kleinste volumes tussen mei en het einde van het jaar. 

 
Het areaal van zomergewassen is met 1% afgenomen tot 5.045 ha. De grootste daling vond plaats in het Noorden, waar Nord-Pas-de-Calais (-8,5%) en Ile-de-France (-3%) in 2014 samen 8% van de nationale productie vertegenwoordigden. De Pays-de-la-Loire hadden te maken met een areaalafname van 2%, terwijl het areaal in Bretagne en Basse-Normandie, die samen verantwoordelijk zijn voor 11% van de nationale productie, stabiel bleef. Het zuiden is stabiel, met Aquitanië als enige regio waar een areaalstijging heeft plaatsgevonden (ruim 4%). In het zuidoosten vertegenwoordigden Rhone-Alpes, Languedoc-Roussillon en Provence-Alpes-Côte d'Azur 52% van de nationale volumes. 

De opbrengsten zijn toegenomen en compenseren de areaalafname zodanig dat de geoogste volumes stijgen. Toch zet de dalende trend zich dit jaar met een volume van niet eens 300 miljoen kroppen sla door en ligt de oogst 6% onder het gemiddelde over 2010-2014.


De volumestijging tijdens de zomeroogst is verspreid over de maanden mei tot september. Zodra de oogst van start ging, was het volume groter dan vorig jaar en dit zou tot november zo moeten blijven. De oogst zal zoals elk seizoen een daling zien in augustus, gevolgd door een piekvolume in oktober.
Publicatiedatum: