Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spaanse tomatentelers stellen oogst uit

Volgens Andrés Góngora van het COAG (Coördinator voor Landbouw- en Wereldwijde Voorraad Organisaties) stellen steeds meer tomatentelers in de provincie Almeria de late oogst uit om problemen door het warme weer en virussen te omzeilen. Ook zijn er telers die de oogst verlengen wegens een behoefte aan liquiditeit, wat leidt tot chaotische situaties met kassen, die nog steeds oude gewassen oogsten, terwijl andere kassen halverwege zijn of juist net begonnen zijn met zaaien.

Na een jaar waarin alle mogelijke variabelen (areaal, volume, productie) een vermindering lieten zien, waarschuwt Andrés dat de sector de tomatenteelt moet stimuleren als het niet zijn momentum wil verliezen. De Nederlandse teelt en de Franse trend naar zelfredzaamheid zijn twee bedreigingen voor de teelt in Almeria. Ook de concurrentie met Marokko dreigt een probleem te worden, hoewel de impact daarvan dit jaar verminderd is nadat slechts 280.000 ton werd geïmporteerd van het quotum van 310.000 ton dat volgens handelsverdragen met Europa werd toegestaan.

Crisis voor peer- en Daniela-tomaten
Het Russische embargo op Europese voedingsmiddelen heeft gezorgd voor een tegenslag in de AGF-sector. In het geval van tomaten is de variëteit, die hier het meest van te lijden heeft, de peertomaat, waar nu nieuwe bestemmingen voor moesten worden gezocht, wat direct effect heeft gehad op de prijs. Ook de situatie voor Daniela-tomaten is verre van ideaal met een vermindering van het areaal in de afgelopen jaren in zowel de Canarische Eilanden als Murcia. Andrés gelooft dat er meer geïnvesteerd moet worden in de kleinere tomatenrassen, zoals in cherrytomaten.

Bron: revistamercados.com
Publicatiedatum: