Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

VS: Kas in container brengt meer dan 13.000 euro per maand op

Steeds meer oude en leegstaande faciliteiten krijgen een nieuwe bestemming. Zo worden oude scheepscontainers in de VS gebruikt als zwembaden, ateliers, zelfs restaurants. Maar ondernemer Shawn Cooney uit Boston heeft vier oude containers bij Boston's Logan Airport ingericht als kas. Daar teelt hij op het moment kroppen sla, kruiden en andere bladgroenten.

"Ik ben eigenlijk helemaal geen teler," zegt de 61-jarige Cooney, die softwarebedrijven oprichtte voordat hij in 2013 aan de slag ging met Corner Stalk farms. "Maar dit is een stuk interessanter dan een kantoorbaan." Op het ogenblik teelt hij maar liefst 30.000 kroppen sla. De oude containers heeft hij ingericht met lampen, teeltrekken en irrigatiesystemen.

Vriescontainers
De containers zelf zijn voormalige vriescontainers, die werden gebruikt om vlees te verzenden, zodat ze geïsoleerd zijn tegen warmte en kou. Binnen krijgen de groenten licht van LED en alles is substraatloos. De gehele container, van vloer tot plafond, is gevuld met groenten. En het lijkt te werken: volgens Cooney oogst hij 4.000 tot 6.000 stuks groenten per week - ongeveer 80 keer zoveel als bij dezelfde hoeveelheid ruimte op een gewoon teeltbedrijf.

De groenten worden verkocht aan een groothandelaar, die ze meestal aan de betere restaurants in de omgeving van Boston levert. "De gewassen hebben meer smaak, en zeker een betere textuur," zegt Cooney. "Zodra een chef-kok ze proeft, wil hij ze meteen hebben."

Kosten
Ook met de kosten zit het goed. De containers kosten doorgaans 67.000 euro per stuk, maar Cooney kreeg een mooie deal. Hij betaalde 54.000 euro per container met behulp van een goedkope lening van het ministerie van Landbouw. De lening is gewaarborgd door de waarde van de apparatuur. Elke container brengt meer dan 13.000 euro per maand op.

Waarschijnlijk wordt de omzet binnenkort nog hoger. Cooney breidt de groothandel verder uit en opent daarnaast een nieuwe winkel in de Boston Public Market.

Maar hoe kwam hij op het idee? Cooney lacht: "Mijn vrouw kwam ermee. Ze wilde weleens wat anders dan die eeuwige software en ze heeft groene vingers."


Bron: www.wdsu.com

Publicatiedatum: