Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

4 Juli: Internationale Dag van de Coöperatie

Op zaterdag 4 juli 2015 is het de jaarlijkse 'Internationale Dag van de Coöperatie'. Mondiaal is het thema van deze dag 'Gelijkheid'. De coöperatie is een wereldwijde ondernemingsvorm die door open lidmaatschap bijdraagt aan sociale inclusie en ongelijkheid verkleint. De coöperatie bevordert een gelijke samenleving die bijdraagt aan de economie, aan een beter leven van iedere dag en aan politieke stabiliteit. Mondiaal zijn circa 1 miljard mensen lid van een coöperatie.

De coöperatie in Nederland
Ook in Nederland is de coöperatie springlevend. Recent onderzoek van NCR toont aan dat er circa 5.000 coöperaties actief zijn in Nederland. Daarvan is naar schatting de helft opgericht in het laatste decennium. Nederland kent ongeveer 25 miljoen lidmaatschappen van coöperaties. Dat betekent dat iedere volwassene in Nederland lid is van gemiddeld twee coöperaties. De Nederlandse coöperaties dragen bij aan zo'n 18% van het Bruto Binnenlands Product. In de bijlage bij dit persbericht is de recent opgestelde Top 100 van grootste coöperaties in Nederland weergegeven.

In Nederland zien we dus veel nieuwe coöperatieve initiatieven ontstaan. Nog steeds is de coöperatie sterk vertegenwoordigd in de land- en tuinbouw en financiële sector (onder andere verzekeringen). Maar juist de laatste jaren is ook op andere terreinen de coöperatie sterk in opkomst, zoals in de dienstverlening, de gezondheidszorg en in het maatschappelijk domein (zie bijlage).

De ondernemingsvorm
De coöperatie staat bekend als een transparante en democratische ondernemingsvorm met een strategie gericht op de lange termijn. Coöperaties brengen bronnen onder democratische controle. Ze zorgen ervoor dat mensen die geen sterke positie hebben in staat zijn om deel te nemen in hun eigen onderneming zodat ze een betere positie krijgen.

Mondiaal
De mondiale inkomensverschillen zijn nog steeds groot. Recent Zwitsers onderzoek wijst uit dat de rijkste 1% van de wereldbevolking ongeveer 50% van de mondiale rijkdom bezit. Terwijl de 50% armsten ter wereld slechts 1% van de mondiale welvaart bezitten. De coöperatie draagt bij aan het verbeteren van de positie van deze minstbedeelden. Nederlandse coöperaties delen hun kennis en ervaringen met initiatieven in ontwikkelingslanden. Onder andere Agriterra draagt daaraan bij. Hierdoor wordt de ongelijkheid ook in deze gebieden verkleind.

Bekijk de 'Coöperatie top 100' en 'Coöperaties in Nederland' voor meer achtergronden en info.

Meer informatie:
NCR
T: 030-2840490
E: ncr@cooperatie.nl
NCR: www.cooperatie.nl

ICA: www.ica.coop
Cooperatives Europe: www.coopseurope.coop
Agriterra: www.agriterra.org

Publicatiedatum: