Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw Smaakmodel Paprika in gebruik genomen

Wageningen UR Glastuinbouw heeft in samenwerking met twee Nederlandse veredelingsbedrijven Rijk Zwaan en Enza een model ontwikkeld om sneller het smaakniveau van blokpaprika's te kunnen voorspellen. Het onderzoek is mede gefinancierd door het programma TTI Groene Genetica en is mogelijk gemaakt door de bijdrage van de "Vrienden van het Smaakmodel Paprika", een groep van drie vooraanstaande paprika telers. Aan de hand van enkele te meten inputparameters voorspelt het model de smaak van een paprika. Dit nieuwe smaakmodel paprika maakt een versnelling en een verbetering van de smaakmeting van paprika's mogelijk. Het model opent voor de Nederlandse paprikaveredelaars, paprikatelers en handel nieuwe mogelijkheden gerichter te gaan werken aan de verdere verbetering van de smaak van hun producten.

Wageningen UR Glastuinbouw ontwikkelde eerder smaakmodellen voor tomaat en voor meloen. Smaakmodellen maken een snellere en consequentere meting van smaakniveaus mogelijk. Deze metingen worden toegepast in veredelingsprogramma's en bij het ontwikkelen van teeltrecepten. Daarnaast vereenvoudigen ze de communicatie tussen ketenpartners en maken ze gerichte actie op smaakverbetering in de keten mogelijk, zodat er meerwaarde wordt gecreƫerd en de consument beter bediend wordt.

De officiƫle presentatie van het model staat gepland op 22 september, maar partijen met kunnen zich nu al melden voor het uitvoeren van metingen bij Smaakteam Bleiswijk via piet.steenbergen@wur.nl. Voor vragen over modelontwikkeling bij andere producten kunt u terecht bij wouter.verkerke@wur.nl.


Publicatiedatum: