Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

“Productierecords verbreken met NUN 09094”

Tholen - Een productietopper. Zo omschrijven ze bij Bayer Cropscience Vegetable Seeds het nieuwe ras NUN 09094. Gisteren werd het ras gepresenteerd, gelijktijdig met de nieuwe tros middel NUN 09097.

Met het oog op het komende belichtingsseizoen zijn de veredelaars momenteel druk bezig om hun nieuwe rassen aan de telers te tonen. Bij Bayer CropScience staan er dit jaar maar liefst vijf introducties op het programma. Twee daarvan werden gisteren al gepresenteerd in de demokas.





In tros middel segment lanceert Bayer de NUN 09097 en bij binnenkomst op het bedrijf werd meteen duidelijk dat het ras zich kan onderscheiden op de sterke groene delen – een onderwerp dat steeds belangrijker wordt in de tomatensector. "Zeker in deze periode van de belichte teelt, met 1/3e van de productie nog te gaan, wordt dat een probleem. Je ziet dat hij zich nog heel goed houdt, na tien en na zeventien dagen bewaring", vertelt Sebastiaan Breugem van Bayer CropScience Vegetable Seeds. In de demokas kent het ras bovendien een hogere productie dan het standaardras en ook een iets hoger vruchtgewicht. Tot en met week 26 is uit de belichting 52,7 kg geoogst met een vruchtgewicht van 110-120 gram.



Productierecords met grove tomaat
Minstens zo opvallend is de introductie NUN 09094 in het segment tros grof. "Met de nadruk op grof", laat Breugem zien. In het Trial Centre haalt de 09094 een gemiddeld vruchtgewicht van 187 gram. "Daar is met de plantdichtheid nog te sturen – maar het is een forse tomaat."



Ondanks dat het ras in smaak- en houdbaarheidsproeven goede resultaten laat zien, zijn in dit segment toch vooral de productiecijfers belangrijk. Dat is ook waar het ras volgens de veredelaars echt op uitblinkt: een vroege productie en uiteindelijk een hogere productie dan het standaardras. De cumulatieve productie tot en met week 27 staat op 27,8, waar het standaardras in de demokas op 22,8 staat. "De NUN 09094 staat inmiddels uit bij diverse telers en de verkopers van Bayer verwachten er een mooi seizoen mee tegemoet te gaan. Binnen enkele weken zullen de commerciële namen bekend worden van zowel NUN 09094 als NUN 09097.