Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"GPS en vakmanschap"

Bassins graven tot op de centimeter nauwkeurig

Tholen - Veel uitbreiding is er momenteel niet in de Nederlandse glastuinbouw, maar onderhoud en renovatie moet wel gebeuren. Bij Van Daalen uit Maasdijk merken ze dat ook. Het bedrijf is druk met het opknappen van bestaande bassins. En dat is een precisiewerkje.

Met ingespannen gezicht kijkt kraanmachinist Marco naar de Ridderkerkse kleigrond waarmee hij de afgelopen dagen al een half bassin heeft gevormd. De kleigrond is moeilijk om mee te werken: het is lastig glad te krijgen en daarna droogt het behoorlijk uit, maar dat is voor Marco geen probleem. "Die dijken moeten gewoon strak zijn", vertelt hij. "Eén centimeter afwijking is echt mijn max. Als het vijf centimeter afwijkt, dan zie je kuilen. Dat moeten we echt niet hebben. En je kunt ook niet zomaar terugrijden om het te herstellen. Het moet in een keer perfect zijn." 

GPS
Het strak krijgen van de dijken van het bassin gebeurt met het blote oog, maar de kraan zelf is uitgerust met GPS. Daar werken ze bij Van Daalen sinds een jaar of vier mee. Op een scherm is te zien hoe het bassin precies moet komen te liggen. Voordeel hiervan is niet alleen dat het bassin precies de gewenste locatie en grootte krijgt, maar ook dat het zeil al voordat de eerste bak de grond in gaat kan worden besteld. "Je krijgt precies wat je intekent", laat Aad van Staalduinen zien. Hij werkt bij Van Daalen als verkoper. "Vroeger konden we het zeil pas inmeten nadat het bassin gegraven was. Dat kost niet alleen tijd, maar brengt ook een risico met zich mee. Het produceren duurt even en het bassin is in de tussentijd onbeschermd. Als het zeil er eenmaal overheen zit, kan het geen kwaad meer. Doordat we alles digitaal intekenen en met GPS realiseren, gaat dat veel sneller. Zo zit de tuinder ook minder lang zonder water." 

Even tijd voor een foto

Sinds een jaar of 3 werken ze bij Van Daalen met GPS

De dijken - een precisiewerkje

Aad van Staalduinen


Onderhoud en vernieuwing
Het Nederlandse areaal groeit nauwelijks meer en dat merken ze bij Van Daalen ook. Het bedrijf is erg actief in het onder handen nemen van bestaande bassins. "Tien tot vijftien jaar geleden werd er veel gebouwd. Die bassins zijn nu toe aan vernieuwing", vertelt Van Staalduinen. Daarbij speelt mee dat het zeil dat voorheen gebruikt werd, weekmakers bevatte. "Je ziet dat die verkleuren en breekbaar worden. Het water sijpelt er soms uit – op dat moment zijn die bassins zeker aan vervanging toe." Omdat die vaak al helemaal ingebouwd zijn, is dat soms nog een lastig karwei. "Zeker het Westland is flink bebouwd en je kunt niet overal zomaar bijkomen met je kraan. Daar houden we rekening mee. Dit is voor ons geen probleem."


Het intekenen van het nieuwe bassin

Klaarmaken voor de renovatie, rechts de oude situatie

Renovatie
Ook bij het project in Ridderkerk wordt een bestaand bassin opgeknapt. Een dag of tien geleden begonnen de mannen van Van Daalen hier aan de klus. Het oude bassin is leeggepompt, het slib is verwijderd en het talud en zeil weggehaald. Nu is het tijd voor het grondwerk: de tussendijk wordt verwijderd en de capaciteit van het bassin wordt vergroot. Hierna wordt de drainage aangebracht en daarna het zeil. Dat wordt aan de kaszijde zo vastgemaakt dat er geen regenwater meer de kas in kan sijpelen – iets dat voorheen wel eens een probleem was voor de teler. Als laatste gaat de talud bekleding er overheen en dan is het bassin weer als nieuw. 

Maar voor het zover is, mogen alle beschikbare handjes begin volgende week komen helpen bij het uitrollen van het zeil. "Dat is altijd een leuk moment", vertelt Van Staalduinen. "We werken bij Van Daalen met een totaalconcept. Van ontwerp tot realisatie en afronding nemen we al het werk uit handen. Alleen voor het uitrollen van het zeil hebben we altijd veel mensen nodig. Even met zijn allen aan de slag. Dat hoort er ook wel bij."

AN DAALEN GWW
Dirk-Jan van Daalen
Oudedijk 7a
2676 NC Maasdijk
+31 174 – 54 02 83+31 174 – 54 02 83
+31 6 22 48 3767+31 6 22 48 3767
info@vandaalen.nl
www.waterbassin.nl
You'll need Skype CreditFree via Skype