Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ierse groentesector in crisis

De meeste lokale groentetelers zullen binnen 24-36 maanden over kop gaan, tenzij de supermarkten realistische prijzen gaan betalen, aldus een groep van Co Armagh telers.

Eerder deze week ontmoette Richard Halleron van Farming Life een aantal telers om hun grieven uit eerste hand te horen. Ze produceren een groot deel van de specialiteitsgroenten die worden geteeld in Noord-Ierland, waaronder kool, andere kolen, sla, bosui, prei, rapen en wortelen. "We vragen niet om enorme prijsstijgingen", zei Paddy Finn van Kilmore Farm Produce. "In mijn geval zou een extra vijf cent op een bosje bosuien meer dan genoeg zijn om me de komende paar jaar draaiende te houden."

De twee grootste sla- en selderijtelers in Noord-Ierland, Pat Smith en Shane Donnelly, geloven ook dat hun bedrijven niet meer dan twee jaar stand zullen houden, als er geen loonstijging wordt doorgevoerd om op te wegen tegen de stijgende kosten.

Groentetelers belichten de stagnerende omzet van hun producten tegen de alsmaar stijgende kosten. Dit zal hen in de zeer nabije toekomst failliet laten gaan. "Nog een belangrijke factor is de buitensporige tijdsduur om betaald te worden", zei teler Jim Fearon. "In mijn geval is dat een minimum van vier maanden. Geen normaal bedrijf kan met een kasstroomdruk van deze omvang handelen."

Eerder dit jaar spraken leden van het Ulster Groentecomité (van de Telersunie) met minister van Landbouw Michelle O'Neill over de crisis in de groentensector. "De minister was sympathiek en gaf aan dat ze deze kwesties namens ons ter sprake zou brengen", zei Paddy Finn. "Dat was in april en we wachten nog steeds op een reactie. De minister suggereerde het oprichten van een forum dat telers direct zou vertegenwoordigen als het gaat om onderhandelen met supermarkten."
Publicatiedatum: