Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Koudeketen exportverzendingen nu niet meer onderbroken"

Logistieke afhandeling export binnenkort onder één dak bij Veiling BelOrta

Tholen – Er is lang aan het idee gewerkt, maar eind juni was het zover: er is een akkoord gesloten over het project GAP BelOrta - Brucargo. Er wordt een Gateway Access Point gerealiseerd op de site van BelOrta in samenwerking met diverse partijen. Binnenkort zal de eerste zending via het nieuwe 'full-in-house' service vertrekken. SB consult werd door alle partijen aangesteld om deze service uit te bouwen. Brucargo en BelOrta hebben het project vorige week officieel gepresenteerd op de nationale luchthaven van Zaventem.

Fresh Valley
60% van de producten, die bij BelOrta worden aangekocht, zijn bestemd voor de export. "De belangrijkste bestemmingen zijn Frankrijk, Duitsland, Nederland en daarnaast zijn er andere verre afnemers. Sint-Katelijne-Waver wordt ook wel Freshvalley genoemd. Er zijn grote exporteurs die gevestigd zijn op en in de buurt van de veiling. Deze handelaren kunnen binnenkort de voordelen proeven van het nieuwe systeem."



Luc Peeters van BelOrta: "We zijn nog bezig met de praktische voorbereiding en hebben nog enkele weken nodig om het logistieke concept operationeel te krijgen. Het is een fullhouse service waarbij alle partijen die nodig zijn voor de verzending van producten op één plaats zijn verzameld. Nu moeten exporteurs nog apart naar de douane, het voedselagentschap en andere partijen. Die instanties zijn niet altijd in de buurt gevestigd." De producten worden bij de veiling gekoeld opgeslagen, gecontroleerd en verzendklaar gemaakt. Daarnaast worden transporten van diverse verzenders gecombineerd en samen naar de luchthaven gebracht. "Het is een snelle en duurzame oplossing. Wachttijden worden vermeden en voedselverliezen worden beperkt doordat de koudeketen niet wordt onderbroken." De nieuwe service is in eerste instantie in het leven geroepen voor luchtvracht, maar ook andere soorten vrachten kunnen in het nieuwe centrum van BelOrta worden afgehandeld. Bij een ander transport verandert alleen het documentaire systeem waar we een extra service kunnen aanbieden", legt Luc uit.

SB Consult

De partners die dit concept ondersteunen komen zowel uit de overheid als de private sector. Dit zijn POM Vlaams Brabant, POM Antwerpen, FOD Financiën: Douane en Accijnsen, FAVV en PCE's, Brucargo, Freshtrade Belgium en BelOrta. SB consult werd door alle partijen aangesteld om deze service uit te bouwen. SB Consult zorgt voor advies, bemiddeling en organisatie van transport- en logistieke activiteiten. Zij maken de bestellingen klaar voor export en brengen de fytosanitaire formaliteiten in orde in samenspraak met FAVV . Ook zorgen ze voor de noodzakelijke documenten, certificaten en handelen de douanetechnische formaliteiten af. "Het voordeel is dat er één aanspreekpunt is voor de logistieke behoeftes van de exporteurs. Daarnaast is er een korte transittijd. Alles gebeurt onder één dak en er wordt geconsolideerd transport naar Brucargo geregeld."

Voor meer informatie:
Luc Peeters
BelOrta
Mechelsesteenweg 120
2860 Sint-Katelijne-Waver - België
T +32 (0)15 565 331
F + 32 (0)15 565 379
luc.peeters@belorta.be
www.belorta.be