Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Finse telers ontmoeten de “Flying Doctors”

Op 21 april woonden zestig aardbeien- en frambozentelers uit Finland een opwindende workshop bij georganiseerd door Biobest. De workshop vond plaats in het bedrijf van Järvenkylä, Biobest's distributeur in het zuiden van Finland. In de ochtendsessie lieten Dirk Aerts, regiomanager, en Sam Gui, duurzame teelt managementspecialist bij Biobest België, de deelnemers kennismaken met de mogelijke bijdrage van Biobest aan hun bestuiving en de strijd tegen gewasziekten.

Centraal in de workshop stond de beheersing van de grauwe schimmel. Deze schadelijke schimmel, ook wel Botrytis genoemd, vergt voortdurende zorg en arbeid. Vandaar dat chemische gewasbescherming een belangrijke kostenfactor is voor de telers. Door het verlagen van limieten voor residuen worden aardbeien- en frambozentelers gedwongen om te kijken naar andere opties.



Sam en Dirk presenteerden een innovatieve biologische bestrijdingsmethode: de toepassing van de biofungicide Prestop Mix * door de hommels van de 'Flying Doctors' korf. "Ons publiek was enthousiast over onze verhaal over Prestop Mix hoe het wordt verdeeld over de bloemen en hoe het op een preventieve manier wordt gebruikt," zegt Dirk.

De werkzame stof van Prestop Mix is een gunstige schimmel, namelijk Gliocladium catenulatum J1446, dat zich hecht aan het oppervlak van de bloem. Wanneer Botrytis probeert zichzelf te nestelen, is er geen plaats meer. Naast dit preventieve mechanisme wikkelt Gliocladium zich ook rond de eerste ziekteverwekkende schimmels en produceert dan specifieke enzymen die de celwanden van de schadelijke schimmels afbreken. Uiteindelijk zal Gliocladium Botrytis vernietigen. Sinds vorig jaar wordt Prestop Mix goedgekeurd voor gebruik met hommels in Finland.

De technologie bestaat uit een korf 'opgewaardeerd' met een gepatenteerd afgiftesysteem. Dirk: "Als de hommels uitzwermen, blijft de Prestop Mix aan de haren van hun lichaam kleven en zo rechtstreeks naar de bloemen gebracht. De levering door de 'Flying Doctors' biedt eenvoudige, effectieve en economische biologische bestrijding van Botrytis."


Meer informatie:
Biobest 
Sam Gui 

* In Belgium, The Netherlands and France Prestop Mix will soon be available as Prestop 4B.
Publicatiedatum: