Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Update 2e jaar Digitaal Telen

Tomaten telen zonder in de kas te komen

Het tweede jaar Digitaal Telen is op de helft. Wim van der Ende (teeltadviseur bij DLV GreenQ) stuurt een gewas in een afdeling van +/- 150 m2 volledig op afstand vanuit een kantoor. Hij is zelf nog niet in de kas geweest en vertrouwt voor het sturen van het gewas volledig op de gegevens die hij via metingen en data ontvangt.

Tot nu toe loopt het sturen op afstand volgens planning. Er wordt geteeld met het ras DR1398TH van De Ruiter Seeds. In een andere afdeling bij het Improvement Centre wordt ook met dit ras geteeld en deze afdeling dient als referentieteelt. Deze teelt wordt niet op afstand gestuurd, maar wordt gemonitord door een teeltadviseur in de kas.

De informatie die nodig is om een kas op afstand te sturen bestaat uit strategiebepalende informatie en controlerende informatie. Voor dit praktijkonderzoek gebruiken we de volgende technieken, sensoren en hulpmiddelen:

Strategiebepalende informatie:

• Gegevens klimaatcomputer
• Gewasregistratie
• Beeldmateriaal
• Gewichtmeting matten
• Planttemperatuurcamera

Controlerende informatie:
• Paskal weegsysteem
• Wireless Value sensoren
• Wortelscanner

Een goed voorbeeld van controlerende informatie is dat er in dit onderzoek gebruikt gemaakt wordt van een wortelscanner. Deze is sinds begin dit jaar onderdeel van dit onderzoek en heeft als doel om de wortelkwaliteit in de mat in kaart te brengen. Hiermee kunnen we aan de hand van het aantal wortels en de kleur van de wortels de wortelgezondheid vast stellen en eventuele problemen tijdig constateren en acties ondernemen. Volgens Van der Ende staat het gewas er goed bij en is het klaar om de zomer in te gaan.


De wortelscanner geeft een duidelijk beeld van de wortelgezondheid.


Het project IDC Digitaal Telen is ook te volgen op Twitter @Digitaal_Telen

Publicatiedatum: