Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe kas Kegoma glasdicht

Tholen - De nieuwe kas van kwekerij Kegoma is glasdicht. De kas van 6,3 ha is voorzien van diffuus glas met AR-coating. Eind dit jaar moeten de tomatenplanten erin. De bouw loopt keurig op schema, maar er moet nog heel wat gebeuren.
 
De kas, 6,3 hectare groot, is door Havecon gebouwd in opdracht van de familie Pittoors. "Tot vorige week ging het super", vertelt Kevin Pittoors. "Door het mooie weer zaten we eigenlijk voor op de planning." Daar leek vorig weekend verandering in te komen: een paar heftige buien zorgde voor enige wateroverlast door overlopende putten. Maar toen de watertechnische installateur twee grotere pompen plaatste, was dit snel opgelost, waarna we weer gewoon verder konden.


 
December
De kas wordt gebouwd in Putte, op zo'n 20 kilometer afstand van het moederbedrijf in Rumst. Die kwekerij werd in 1989 opgericht door Kevins vader Guy met wie hij het nieuwe bedrijf gaat runnen. "In Rumst is de kwekerij 3,3 hectare, maar op die locatie konden we niet meer uitbreiden", vertelt Pittoors. "Daarom zijn we elders gaan zoeken naar een nieuwe locatie." De kas moet half december klaar zijn voor de eerste teelt, maar rustig aan doen zit er niet in. Op de locatie wordt de komende maanden door Kenis Industriebouw ook een inpakloods en een bedrijfswoning geplaatst. Bovendien moeten ook nog alle voorzieningen geregeld worden. "Hier hebben we niet zulke tuinbouwgebieden als in Nederland. Je moet op eigen initiatief een perceel vinden, vergunningen aanvragen, nutsvoorzieningen regelen. Daardoor heeft het voorbereidingstraject wel even geduurd", vertelt Pittoors. De familie Pittoors heeft de begeleiding gedurende het hele bouwtraject aan Looije Agro Technics toevertrouwd.
 
Op de kas komt diffuus glas te liggen met dubbelzijdige AR-Coating. "Vanaf de start hebben we ons al gericht op een lichte kas. Met een hoge lichttransmissie en een lage haze van 30% denken wij voor onze teelt het beste resultaat te halen. " De kas wordt verder uitgerust met een WKK en een gasketel als extra verwarmingsbron.
 
Grof en cherry
Net als in Rumst komen in de nieuwe kas grove tros- en cherrytomaten te staan. "De afgelopen acht jaar zijn we steeds meer gegroeid in de specialties. Het is de bedoeling dat in Putte ook te doen, maar je kunt niet zomaar starten met zes hectare cherry's. Eerst moet je afzet vinden." Het areaal specialties is de afgelopen jaren immers flink gegroeid. "De markt is ook groeiende, maar je moet wel opletten dat het aanbod de markt niet overstijgt. De gevolgen zijn welbekend." Want de afzet van specialties gaat ook niet vanzelf. "Zeker in het begin van het seizoen, als er volop importproduct binnenkomt, dan kunnen ze serieus onder druk komen te staan. Je moet ze goed in de markt gezet krijgen. Daarom willen we eerst een stevige basis vormen met trostomaten en geleidelijk verder groeien in de specialties, afhankelijk van de marktvraag."


Voor meer informatie:
Looije Agro Technics
Stelvenseweg 11, 4921 PL Made NL
Telefoon: +31 (0)162 - 684 336
E-mail: info@lat.nl
http://www.lat.nl/nl-NL/