Nederland ook in 2014 tweede op wereldranglijst grootste agro-exporteurs
Een groot deel van de Nederlandse uitvoer gaat naar Duitsland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Zij zijn qua bestemming goed voor de helft van de agrofooduitvoer van Nederland. Verder blijkt dat twee derde van de agrofoodproducten, die via Nederland worden geëxporteerd ook in Nederland is geproduceerd. De wederuitvoer van producten, die zijn ingevoerd via de haven van Rotterdam of Schiphol Airport, heeft een beperkte betekenis en rechtstreekse doorvoer komt nog minder voor.
LEI Wageningen UR heeft onlangs nieuwe cijfers opgeleverd over 2013 waaruit blijkt dat de belangrijkste exportproducten naar de EU-landen vlees, sierteeltproducten en zuivel zijn. Naar landen buiten de Europese Unie gaan vooral bewerkte producten zoals zuivel, graanbereidingen, dranken maar ook sierteeltproducten. De invoer bestaat vooral uit producten als tropisch fruit, margarine, vetten en oliën, veevoedergrondstoffen, koffie en cacao.
Van de totale Nederlandse uitvoer van agrofoodproducten van ruim 80 miljard euro in 2013 kwam ruim 19 miljard euro uit wederuitvoer, ruim 58 miljard betrof producten van eigen bodem en slechts 2,7 miljard was doorvoer. Wederuitvoer houdt in dat het product eerst wordt ingevoerd en eigendom wordt van een Nederlands bedrijf, een lichte bewerking ondergaat en na eventueel ompakken en hergroeperen wordt uitgevoerd naar een ander land. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij tropisch fruit in de haven van Rotterdam, bij ingevoerde granen en bij oliehoudende zaden. Bij doorvoer worden producten niet ingeklaard in Nederland, maar gaan deze rechtstreeks in dezelfde container door naar een klant in een ander land. Dijksma heeft haar brief aan de Tweede Kamer voorzien van een bijlage met cijfers over agrarische handelsstromen. Deze bijlage is te vinden op de website van de Rijskoverheid.
Bron: Agriholland