Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nederland ook in 2014 tweede op wereldranglijst grootste agro-exporteurs

Nederland is ook in 2014 tweede op wereldranglijst grootste agro-exporteurs. Uit recente cijfers van de VN-ComTrade databank blijkt dat Nederland ook in 2014 de tweede plek op de wereldranglijst van grootste agro-exporteurs heeft weten te behouden. Alleen de waarde van de export van de Verenigde Staten ligt boven die van Nederland. De uitvoer van agrarische producten is in 2014 ondanks de crisis blijven groeien en bereikte een waarde van ruim 80 miljard euro. Dat meldt staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken aan de Tweede Kamer.

Een groot deel van de Nederlandse uitvoer gaat naar Duitsland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Zij zijn qua bestemming goed voor de helft van de agrofooduitvoer van Nederland. Verder blijkt dat twee derde van de agrofoodproducten, die via Nederland worden geëxporteerd ook in Nederland is geproduceerd. De wederuitvoer van producten, die zijn ingevoerd via de haven van Rotterdam of Schiphol Airport, heeft een beperkte betekenis en rechtstreekse doorvoer komt nog minder voor.

LEI Wageningen UR heeft onlangs nieuwe cijfers opgeleverd over 2013 waaruit blijkt dat de belangrijkste exportproducten naar de EU-landen vlees, sierteeltproducten en zuivel zijn. Naar landen buiten de Europese Unie gaan vooral bewerkte producten zoals zuivel, graanbereidingen, dranken maar ook sierteeltproducten. De invoer bestaat vooral uit producten als tropisch fruit, margarine, vetten en oliën, veevoedergrondstoffen, koffie en cacao.

Van de totale Nederlandse uitvoer van agrofoodproducten van ruim 80 miljard euro in 2013 kwam ruim 19 miljard euro uit wederuitvoer, ruim 58 miljard betrof producten van eigen bodem en slechts 2,7 miljard was doorvoer. Wederuitvoer houdt in dat het product eerst wordt ingevoerd en eigendom wordt van een Nederlands bedrijf, een lichte bewerking ondergaat en na eventueel ompakken en hergroeperen wordt uitgevoerd naar een ander land. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij tropisch fruit in de haven van Rotterdam, bij ingevoerde granen en bij oliehoudende zaden. Bij doorvoer worden producten niet ingeklaard in Nederland, maar gaan deze rechtstreeks in dezelfde container door naar een klant in een ander land. Dijksma heeft haar brief aan de Tweede Kamer voorzien van een bijlage met cijfers over agrarische handelsstromen. Deze bijlage is te vinden op de website van de Rijskoverheid.

Bron: Agriholland
Publicatiedatum: