Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Effecten Russische boycot op Nederlandse export

Siemen van Berkum en Gerben Jukema van LEI Wageningen onderzochten de gevolgen van de Russische boycot voor de Nederlandse export. Ten opzichte van 2013 is de export van agrarische producten met 25% gedaald, niet verwonderlijk gezien de gesloten grenzen. Opmerkelijker is dat waar vlees en zuivel fors daalden, de export van groenten en fruit steeg.


Export van Nederland naar Rusland van vlees, zuivel, groenten en fruit, miljoen euro (CBS, jaarcijfers)

Kijkend naar de uitvoer over augustus 2014 tot maart 2015 is de exportwaarde van groenten naar Rusland iets lager, maar voor fruit is de waarde nagenoeg gelijk aan dezelfde periode een jaar eerder. Deze stijging voor AGF komt in grote mate voor rekening van de gestegen uienexport in de eerste helft van 2014. Daarnaast ligt de exportpiek naar Rusland in de eerste maanden van het jaar.

De export van groenten en fruit naar Rusland steeg zelfs in de maanden van de boycot. Daarvoor zijn twee oorzaken aan te wijzen: meer re-export en de dalende waarde van de roebel. Het wegvallen van de Russische markt is opgevangen door meer export naar enkele EU-landen, maar er werd ook meer naar buiten de Unie geƫxporteerd.

Klik hier om het onderzoek te lezen.

bron: www.wageningenur.nl.
Publicatiedatum: