Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duitsland: Zo'n 10 procent minder asperges dan vorig jaar

De aspergetelers uit de Duitse deelstaat Bayern hebben op 24 juni, het traditionele einde van het aspergeseizoen, een gemengde balans opgemaakt. De invoering van het minimumloon zorgde voor moeilijkheden, maar ook het weer heeft het de aspergetelers niet makkelijk gemaakt.

"Aan de ene kant waren de temperaturen over het algemeen te koel, en aan de andere kant werd de waterverzorging een belasting", zegt Theo Däxl, referent voor groenteteelt bij het 'Bayerischen Bauernverband'. Terwijl het in Franken eerder te droog was, regende het in het zuiden van Bayern te veel. De oogst kwam dit jaar pas midden april op gang. Vanwege de weersomstandigheden werd de recordoogst van 2014 van meer dan 15.000 ton asperges ondanks een areaaltoename niet geëvenaard. De kou heeft er echter wel toe geleid dat het seizoen in Bayern erg gelijkmatig verliep en dat er tot aan het traditionele einde van het aspergeseizoen asperges geoogst konden worden. In heel Duitsland rekent men op 10 procent minder asperges dan in 2014.

"Een gemiddeld aspergejaar waarmee we tevreden zouden kunnen zijn als de problemen met de invoering van het minimumloon niet bestonden", vat Däxl samen. Daarbij bekritiseren de Beierse aspergetelers niet zo zeer de loonhoogte, maar vooral de bureaucratische verplichtingen en beperkingen, die veel telers tot wanhoop dreven. Het steken van asperges vergt veel handarbeid. Voor de nabije toekomst maken de telers zich dan ook zorgen over hoe de stijgende kosten en de verdere stijging van het minimumloon van momenteel €7,40 per uur naar €9,10 per uur vanaf november 2017 in de toekomst in de prijzen meegerekend kunnen worden. "Dat zien veel Beierse aspergetelers als beslissende factor als het gaat om of er ook in de toekomst asperges uit regionale teelt aangeboden kunnen worden", zegt Däxl.
Publicatiedatum: