Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Inge Ribbens: "Voorzichtig herstel vooral te danken aan externe factoren"

"Verlenging boycot niet verrassend, wel teleurstellend"

Tholen - De aangekondigde verlenging van de Russische boycot heeft Inge Ribbens - verantwoordelijk voor de markttoegangsdossiers binnen GroentenFruit Huis - niet verbaasd. "In de media werd al druk gespeculeerd over de verlenging van de Europese sancties, daarom gaven exporteurs al aan dat een verlenging van de Russische boycot in de lijn der verwachting lag. De boodschap kwam dus niet onverwachts, maar was absoluut teleurstellend."

"De gevolgen van de Russische boycot zijn in de dagelijkse praktijk van de Nederlandse AGF-handel nog groot. De eerste helft van 2015 lijkt de Nederlandse exportwaarde van groenten en fruit zich positief te ontwikkelen, maar dit is zeker nog geen compensatie is voor de weggevallen Russische markt. De indruk kan worden gewekt dat er veel nieuwe afzetstromen ontwikkeld zijn. Afgelopen periode hebben externe factoren zoals de lagere productie door het koude voorjaar en de koers van het Britse pond echter een grote rol gespeeld. Zo had het koude voorjaar een lagere productie en betere prijzen van glasgroenten tot gevolg", vertelt Inge.

"De gespecialiseerde Rusland-exporteurs hebben 40-50% van hun afzet zien wegvallen en hebben behoorlijk wat mensen moeten ontslaan. Een dergelijke klap valt niet op te vangen. Natuurlijk wordt er gekeken naar andere afzetmarkten, binnen en buiten Europa. Zo was Brazilië dit jaar een grote afzetmarkt voor Nederlandse uien, met name een direct gevolg van de kleine lokale oogst en wateroverlast in, vaste leverancier, Argentinië. Verder zijn we druk bezig met marktdossiers in wel tien landen en hopen we dit jaar op een markttoegang van paprika's naar China en appelen en peren naar India", vertelt Inge.

Hoewel de re-export vanuit landen buiten Europa naar Rusland wel is toegestaan, heeft ook deze tak van sport gevoelige klappen gekregen. "Deze re-export gaat wel door, maar niet meer op het niveau van andere jaren. Daarvoor missen we simpelweg de bekende mix-ladingen van Nederlands product in combinatie met importproduct", vertelt Inge. "Verscherpte eisen over de documentatie van het land van herkomst brengen daarbij meer administratieve druk en kostenverhoging met zich mee."

In 2013 bedroeg de export naar Rusland 600 miljoen euro met een aandeel in de export van 8 procent. Na een voorspoedig verlopen eerste half jaar in 2014, kwam de totale export vanwege de importstop in augustus niet hoger uit dan 495 miljoen euro, met nog immer voortdurende nadelige gevolgen voor de bedrijven met exportbelangen in Rusland. Binnen Europa zien we dat Italië en het Verenigd Koninkrijk de eerste helft van 2015 meer Nederlandse vruchtgroenten hebben geïmporteerd. Buiten de EU zijn het vooral Brazilië en enkele Afrikaanse en Zuidoost-Aziatische landen. Deze landen importeren met name veel Nederlandse uien. GroentenFruit Huis werkt aan een analyse waarin de effecten van de boycot in kaart worden gebracht. Deze wordt medio juli gepubliceerd.