Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zuiveringsplicht: later, maar strenger

De zuiveringsplicht voor de glastuinbouw is uitgesteld van 1 januari 2016 naar 1 januari 2018. Op die datum moet echter wel een strenger rendement gehaald worden: 95 % in plaats van de voorheen gewenste 75%. Dat schrijft staatssecretaris Mansveld aan de Tweede Kamer.

Een paar weken geleden bleek uit een rapport van het LEI dat telers simpelweg geen geld hebben om aan de strenge regels te gaan voldoen. Volgens Mansveld wordt er nu rekening gehouden met de economische situatie van de glastuinbouw, maar ook met de noodzakelijke verbetering van de kwaliteit van het oppervlaktewater.

Economische situatie
"De norm voor wat in dit onderzoek als betaalbaar is aangehouden is 1% saldoverlies, dat in de huidige economische situatie van deze sector overeenkomt met 12,5% inkomensverlies. Voor 50-60% van de bedrijven geldt dat ze in 2018 aan deze betaalbaarheidsnorm voldoen. Dit percentage zal aanzienlijk worden vergroot, onder andere doordat bedrijven gezamenlijk kunnen komen tot een (goedkopere) collectieve zuiveringsinstallatie. Naar schatting is het potentieel daarvan circa 15% van de bedrijven. De verwachting is verder dat de kosten door innovatie de komende jaren lager zullen worden en daardoor de betaalbaarheid verbetert. Voor kleine bedrijven kan bijvoorbeeld worden gedacht aan de inzet van mobiele zuiveringsinstallaties. Ten slotte worden bedrijven die geen afvalwater lozen of geen gewasbeschermingsmiddelen gebruiken niet verplicht om te zuiveren", schrijft Mansveld.

Strenger
Ook op de strengere eisen gaat ze in. "Een zuiveringsrendement van 75% bij invoering in 2016 zou volstaan om in 2018 het aantal normoverschrijdingen te halveren. Vervolgens zou een zuiveringsrendement van 95% bij invoering in 2021 nodig zijn zodat in 2023 nagenoeg geen normoverschrijdingen meer voorkomen. Uit het recente onderzoek van het LEI bleken de kosten voor een installatie met een zuiveringsrendement van 75% en van 95% nagenoeg gelijk, zodat een getrapte invoering geen kostenbesparing oplevert. Het voordeel van het hogere zuiveringsrendement van 95% dat zal worden voorgeschreven, is dat daarmee een grotere reductie van normoverschrijdingen wordt bereikt. Het direct voorschrijven van een rendement van 95% heeft ook als voordeel dat bedrijven slechts één keer hoeven te investeren. Daarnaast moet ook rekening worden gehouden met de toelating van individuele gewasbeschermingsmiddelen voor de glastuinbouw in Nederland. Een generiek zuiveringsrendement van 75% is waarschijnlijk onvoldoende om individuele middelen toe te kunnen laten."


Lees de hele brief hier.
Publicatiedatum: