Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uganda: Nieuwe plagen en ziektes verwoesten inheemse gewassen

Landbouwexperts in Uganda waarschuwen dat nieuwe plagen en ziektes het overgrote deel van de inheemse gewassen aantasten. Plannen worden gemaakt voor de ontwikkeling van resistente gewassen.

Titus Alicia, hoofd gewassenonderzoek van het Namulonge instituut, legt uit dat het merendeel van de inheemse soorten zoals cassave, maïs, zoete aardappelen, pinda's, rijst en overige basisgewassen bedreigd worden.

De grote verliezen in de landbouwsector zijn te wijten aan het feit dat de inheemse variëteiten niet bestand zijn tegen nieuwe ziektes en plagen, aldus Alicia.
"Virussen, die gewassen aantasten, zijn in de loop der jaren veranderd. Inheemse variëteiten hebben geen afweer tegen deze nieuwe ziektestammen," licht Alicia toe.

Volgens deskundigen loopt Uganda als gevolg van ziektes en plagen in gewassen, jaarlijks $80 (€71,35) miljoen mis. Nieuw onderzoek en op resistentie gerichte biotechnologische ontwikkelingen kunnen wellicht de grote jaarlijkse verliezen in de sector helpen voorkomen.

Volgens de onderzoeker zijn er al een aantal gewassen geteeld die resistent zijn tegen ziektes en plagen. GMO's (genetisch gemodificeerde organismen) worden ontwikkeld om de oorspronkelijke soorten te vervangen.
Publicatiedatum: