Karel van der Vorm: van detaillist tot horecagroothandel
Melvin is inmiddels 32, maar werkt al jarenlang in de zaak. "Ik was klaar op school en mijn vader zei: Je kunt verder gaan leren of je komt bij mij in de zaak. Die keuze was voor mij niet moeilijk", lacht hij. "Vroeger haalden we het gros bij The Greenery, maar tegenwoordig heb ik mijn leveranciers overal zitten. Ik haal overal mijn krenten uit de pap. Met het gekoelde wagenpark waarvan de helft werkt via zonnepanelen op het dak worden de klanten dagelijks op hun wenken bediend." Een toekomstwens voor het bedrijf is om gezond verder te groeien. Hiervoor zijn we momenteel aan het bekijken hoe we het bedrijfspand efficiënter kunnen inrichten of anders gaan we flink verbouwen."
Meer beleving op het bord
De vraag naar groenten vanuit de horeca heeft de leverancier in de loop der jaren fors zien veranderen. "Tien jaar geleden diende iedereen een tomaatje, een komkommertje en een beetje alfalfa op, maar dat is niet meer. Slasoorten als Lollo rosso, lollo biondo, eikenbladsla en frisée zie je ook steeds minder. Tegenwoordig is het in de restaurants meer beleving op het bord door gebruik van luxere slavarianten als rode en groene mizuna, mesclun, rucola en red chard. Verder wordt er steeds meer en meer gewerkt met cressen, die het publiek kunnen verrassen met hun bijzondere smaken. Verder leveren we heel veel verse kruiden. Op het dessert of op het bord hoort zachtfruit er altijd bij. Die vraag gaat zomer en winter onverminderd door. Dan is het leuk om daar wat variatie in toe te passen door een kiwiberry, witte aalbes of exoten aan te bieden."
"Het weer is in deze branche wel heel belangrijk. Dan zitten de terrassen lekker vol en is het publiek wat meer in de stemming om lekker uit eten te gaan. Helaas is het weer dit jaar nog erg wisselvallig. De winkel is gevestigd op de Lijnbaan vlak bij de Weena. Door de bouw van het nieuwe Centraal Station hebben we jarenlang in een vergeten hoek gezeten, maar sinds dat station opgeleverd is, is de ontwikkeling van de hele buurt in een stroomversnelling geraakt. Leegstaande kantoorpanden en winkeltjes raken weer vol en er zijn een paar vooruitstrevende horecazaken bij gekomen. En dat alles zorgt er voor dat het een mooi, leuk en druk gebied is geworden."
Euro-plein
Bij de winkel heeft Karel van der Vorm het Euro-plein voor de winkel staan, waar dagelijks artikelen staan uitgestald voor maar 1 euro per stuk of 6 artikelen voor 5 euro. "Dat is echt een begrip geworden in Rotterdam. Mensen komen de winkel binnen met producten voor een euro en kopen in de winkel nog een lekkere (fruit)salade, smoothie, nootjes of natuurlijk wat groenten voor het avondeten. Het zijn producten waar heel weinig marge op zit, maar het is wel echt een lokkertje om ze binnen te krijgen."
Voor meer informatie:
Karel van der Vorm B.V.
Lijnbaan 30
3012 EP Rotterdam
Tel: 010-2140909
karelvandervorm@planet.nl
www.karelvandervorm.nl