Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
EC ziet niets in verlengen compensatie

Rusland verlengt boycot 6 maanden

Nadat de EU de sancties verlengde, meldt persbureau Reuters dat de boycot ook zes maanden verlengd wordt. Een voorstel voor de verlenging zou bij president Poetin liggen. Ook zou er een nieuwe lijst met producten in de maak zijn, die onder andere strengere regels bevat rond de boycot. Om welke producten het precies gaat, is nog niet duidelijk, maar AGF lijkt niet in de gevarenzone van aangescherpte regels te zitten. De Griekse president Tsipras bezocht Moskou en praatte onder andere over de mogelijkheid van export hervatting ondanks de boycot. In Europa lobbyt Copa Cogeca bij de Unie om de compensatieregeling ook te verlengen, de Europese Commissie zegt dat de sector tijd genoeg gehad heeft om zich aan te passen aan de nieuwe situatie.

Rusland verlengt boycot 6 maanden
Eind vorige week bereikte de EU overeenstemming over verlenging van de sancties tegen Rusland, tijdens een top aan het begin van de week stemden ook de Europese ministers in met een verlenging. De sancties blijven nog zes maanden aan. Een reactie van Rusland kon niet uitblijven. Persbureau Reuters meldt dat in Rusland plannen zijn om de boycot met eenzelfde termijn van zes maanden te verlengen. Een voorstel over verlenging zou bij de president liggen. Rusland had al eerder aangegeven dat de beslissing in grote mate afhing van het Europese standpunt over de sancties. Premier Medvedev zei een voorstel voor verlening van de boycot naar de president te hebben gestuurd.

Volgens Alexander Tkachev van het Russische Ministerie van Landbouw zou een verlenging van de boycot gesteund worden door de Russische landbouwsector. "Langzaam, maand na maand, vervangen we buitenlandse producten met binnenlandse producten," aldus Alexander.

De boycot is onderdeel van de geopolitieke spanningen, dat betoogde vicepremier Arkady Dvorkovich tijdens het International Economic Forum. Volgens hem valt de steun die Rusland geeft aan de landbouwsector in het niet bij de steun die de VS, Canada en Europa aan de landbouw bieden. "Als we ons zulke steun konden veroorloven, zouden de resultaten van de landbouwsector indrukwekkender zijn," aldus Arkady.

Nieuwe boycotlijst in de maak
Alles wijst er op dat Rusland de boycot voorlopig in stand houdt. Eerder waren er al berichten dat de boycotlijst herzien zou worden, die berichten zijn nu bevestigd. Een bron binnen het Ministerie van Landbouw bevestigde de berichten tegenover TASS. Het document zou ook strengere eisen voor export bevatten, voor welke producten strengere eisen gaan gelden is nog niet duidelijk. Volgens TASS is het waarschijnlijk dat er strengere maatregelen komen voor lactosevrije melk, ook ingeblikt vis, chocola en bloemen zouden op de lijst staan. Daarmee lijkt AGF voorlopig de dans te ontspringen.

Griekenland zet in op AGF-export naar Rusland
In het kielzog van de Griekse premier Tsipras reisden ook aan aantal experts mee naar Moskou. De Russische president stemde er mee in met deze mensen te praten over een oplossing voor de boycot. Onder andere een manier om Griekse export toe te staan onder de boycot en de constructie die daarvoor nodig is, stond op de agenda. Volgens Rusland vroeg Tsipras niet om financiële steun tijdens zijn bezoek. Eerder dit jaar bezocht Tsipras ook Moskou, waar ditzelfde onderwerp op tafel lag. Het Zuid-Europese land heeft nog altijd een financieel probleem, waarvoor een laatst oplossing op dit moment doorgerekend wordt door de EU.

Sector wil verlenging compensatie
Nu het steeds aannemelijk is dat de boycot verlengt zal worden, pleit de AGF-sector voor verlenging van de compensatieregeling van de EU. De maatregelen lopen volgende week woensdag af. Copa-Cogeca vergadert over verlening met de Europese landbouwkoepel. De Europese Commissie is echter van mening dat de sector tijd genoeg gehad heeft om zich aan te passen aan de nieuwe situatie.

Ook de Spaanse brancheorganisaties maken zich hard voor verlening van de compensatieregelingen. De Cooperative Agro-Alimentarias wijst er op dat de sector niet verantwoordelijk is voor de crisis. De organisatie vraagt om de compensaties voor de betrokken sectoren in stand te houden. De Young Farmers Association (ASAJA) roept de EU en de Spaanse regering op om meer hulp bij de zoektocht naar nieuwe markten. Brancheorganisatie COAG sluit zich hierbij aan, landbouworganisatie van UPA vreest dat de boycot een druk op de prijzen zal opleveren. Hoewel de prijzen nog goed zijn door kleinere beschikbare volumes, denkt de organisatie dat de boycot een argument kan zijn voor afnemers om de prijs te drukken.

Armenië exporteert meer
Sinds begin dit jaar exporteerde Armenië al 24.600 ton groenten en fruit, dat is 1000 ton meer dan vorig jaar. Volgens de minister van Landbouw wordt dit jaar een goede oogst verwacht en zal ook de export aanzienlijk stijgen. De minister liet weten dat bijvoorbeeld de abrikozenexport dit jaar al staat op 600 ton. Vorig jaar werd 40 ton geëxporteerd. Ook voor kersen, tomaten en komkommers worden grotere exportvolumes verwacht. Vooral de Russische markt zou aantrekkelijk zijn voor de Armeense exporteurs. Onlangs sloten de twee landen een handelsovereenkomst, wat de export van groenten en fruit kan stimuleren.

Bulgaarse kersentelers verliezen door boycot
De Bulgaarse viceminister van Landbouw en Voedsel Georgi Kostov zei tegen journalisten dat het moeilijk is om de exacte verliezen door de Russische boycot te berekenen, omdat de directe export klein is. Het kersenseizoen zier er volgens de minister goed uit; de weersomstandigheden zijn goed en het volume is naar verwachting hoger dan vorig jaar. Het aantal exportcontracten is echter nog laag. De Bulgaarse bewindspersoon zei verder dat de boycot een probleem is voor Bulgarije en de EU.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.