Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Edwin De Boeck, KBC:

"India is de enige opkomende markt die het echt goed doet"

Tholen - Edwin De Boeck, hoofdeconoom Corporate KBC, sprak op 22 juni over conjunctuur en rente. Hij had diverse feiten en verwachtingen in zijn presentatie verwerkt over de situatie in de VS, Duitsland, België en andere Europese landen. Edwin vergeleek regelmatig met Duitsland om het verschil aan te geven. Ook de GIPS-landen, Grexit en opkomende landen kwamen aan bod.

Aantrekkende economische groei
Hij gaf aan dat er voor Europa in 2015/2016 een verder aantrekkende economische groei wordt verwacht. "De conjunctuurherstel in Europa zet door dankzij de aanhoudende lage olieprijs, volgehouden QE van ECB en wegebbende deflatiedreiging." Hieronder staan de overige conclusies.



VS en Europa
"De arbeidsmarkt in de VS begint zich weer te ontwikkelen en naar verwachting zal in het najaar voor het eerst sinds lang de rente weer gaat stijgen", gaf hij aan. "De rente zal bescheiden stijgen, maar het zal Europa zeker niet onberoerd laten. Er is heel duidelijk een samenhang. Als de Amerikaanse rente omhoog gaat, zal dat ook de Europese rentes omhoog trekken." In Europa wordt positief gereageerd op de daling van de olieprijs. "Het gaat goed", vatte hij samen. "Dat heeft zich namelijk ook vertaald in een toename van de consumptiegroei in Europa. Zeker de perifere landen zijn aan een inhaalbeweging bezig. Dat is ook de reden waarom Griekenland minder schade veroorzaakt. Met dank aan van die olieprijsdaling, met dank aan positieve effecten van ECB zeer soepele monetaire politiek en ook aan de hervormingen die in een aantal van die landen gedaan zijn." Hij gaf aan dat het herstel in Europa breder aan het worden is. "Consumenten hebben positief gereageerd op de daling van de olieprijs. Hierdoor gaat het producentenvertrouwen en het consumentenvertrouwen omhoog. We worden daarnaast wat geholpen: de lonen in Duitsland zijn aan het stijgen. Dat leidt tot evenwichtigere groei in Europa."

Griekenland
GIPS, Grieken, Italianen, Spanjaarden en Portugezen zijn kwetsbare landen. Griekenland krijgt vandaag veel belangstelling. "Om te beginnen, is het volledig verkeerd om te zeggen dat ze hun best niet hebben gedaan. Misschien de laatste maanden niet zo, maar de vorige vier jaar zeker wel. Vandaag is hun begroting bijna in evenwicht. Al die saneringsinspanningen van de Grieken hebben ervoor gezorgd dat hun groei volledig in elkaar is gevallen. Griekenland is een economische woestijn. Als je er water op gooit, groeit er nog niets. Toch ziet het ernaar uit dat Grieken nu wat hervormingen gaan doorvoeren. Daarnaast wordt de schuld mogelijk deels kwijtgescholden door Europa. Vier jaar geleden ging het Eurosysteem bijna om zeep. Vandaag is de wereld helemaal anders. De schuld van Griekenland was toen volledig in handen van privéschuldeisers. Nu is bijna alles in handen van officiële crediteuren zoals het IMF en ECB. Het probleem is vandaag veel beter afgebakend. Een bepaalde kwijtschelding van de schuld zal wel nodig zijn."

China en andere groeimarkten
"Als het gaat om de groeimarkten zoals China, Brazilië en Rusland is de groei wat vertraagd. De Chinezen hebben wel economische groei, maar niet veel. Toch is daar nog geen man overboord. De groei verschuift weg van investeringen naar consumptie en dat is een mooi gegeven voor de voedingsmarkt. China blijft dus wel een groeimarkt, maar iets minder stabiel." Opvallend is dat India het als enige opkomende land erg goed doet. Het is een markt die meer belooft. Het land staat er beter voor op langere termijn dan China."