Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bart Zeevenhoven, Scherpenhuizen:

"Slecht seizoen ronde tomaten, Santa's moeizamer en pruimtomaten minst slecht"

Tholen - De afzet van Hollandse tomaten gaat dit jaar niet vanzelf. Bart Zeevenhoven, binnen Scherpenhuizen verantwoordelijk voor de afzet van de tomatenspecialties, neemt het seizoen van de ronde, Santa- en pruimtomaten door. "Met name het grove segment zit in de hoek waar de klappen vallen."

Ronde tomaten
"Het seizoen van de ronde tomaten verloopt vooralsnog gewoon teleurstellend. Er worden erg weinig kilo's geoogst en toch blijven de prijzen ontzettend laag, mede onder druk van de importtomaten, die lang op de markt zijn gekomen. Het prijsniveau van de ronde tomaten ligt rond de 30-35 cent. Veel landen zijn zelfvoorzienend en landen als Tunesië, Marokko, Egypte en niet te vergeten Spanje zijn een geduchte concurrent. Zolang deze landen de teelt onder controle hebben, zie je dat de Nederlandse teelt het moeilijk heeft ", concludeert Bart.



Santa's
Voor een evaluatie op het Santa-tomatenseizoen blikt de handelaar eerst terug naar het vorige seizoen, toen er begin 2014 door problemen in de Spaanse teelt nauwelijks snacktomaten te krijgen waren en de prijs steeg naar een ongekend niveau tot maar liefst 3 euro per kilo. "Toen stond men aan het begin van het Hollandse seizoen te springen om product. Naarmate de productie op gang kwam, daalde de prijs wel, maar al met al was het voor Santa's een behoorlijk jaar. Dit jaar zie je een behoorlijke uitbreiding in Nederland en had ook Spanje de teelt beter onder controle waardoor men een stuk langer doorging. Ook een land als Tunesië zit op het gebied van snacktomaten niet stil. Dit seizoen startte het seizoen dan ook een stuk moeizamer en behoudens een week dat de prijzen opleefden, hebben we nog geen goed prijsniveau gehad."



Pruimtomaten
De markt voor pruimtomaten typeert Bart als de "minst slechte" in het tomatensegment. Tunesië heeft niet of nauwelijks pruimtomaten, Marokko en Spanje hebben er behoorlijk wat staan, maar dat lijkt de Hollandse teelt niet overdreven in de weg te zitten. Hierdoor vallen er links en rechts wat gaatjes in de markt en dat resulteerde lange tijd in een redelijk prijsniveau. We komen van de 85 cent af , maar zitten nu op een niveau tussen de 45 en 55 cent."

"Op dit moment zitten we in de situatie dat iedereen verwacht dat de prijzen zullen stijgen. Daarom is er wat terughoudendheid in de verkoop. De producties zullen wat terugzakken en de weersverwachtingen zijn voor de komende dagen een stuk beter. We moeten afwachten of dit in een grotere vraag resulteert", besluit Bart.

Voor meer informatie:
Bart Zeevenhoven
Scherpenhuizen B.V.
Tel: +31(0)40 258 4670
b.zeevenhoven@scherpenhuizen.nl
www.scherpenhuizen.nl