Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Supergroenten in Afrika in opkomst

Inheemse groenten zijn in trek. Ze vullen zelfs in Nairobi de schappen van de grote supermarktketens en jaarlijks telen zaadteeltbedrijven meer traditionele rassen. Keniaanse telers hebben tussen 2011 en 2013 het areaal waarin ze zulke groenten telen vergroot met 25%. Toen consumenten door heel Oost-Afrika de goede eigenschappen van de groenten leerden kennen, is de vraag hiernaar enorm gestegen.

Recepten voor Afrikaanse supergroenten

Dit is goed nieuws volgens agrarische onderzoekers en voedingsexperts, die van mening zijn dat inheemse groenten een grote hoeveelheid positieve kenmerken hebben. Veel hiervan zijn rijker in eiwitten, vitamines, ijzer en andere voedingsstoffen dan populaire buitenlandse gewassen als kool. Ook kunnen deze groenten beter tegen droogte en ongedierte. 

Dit maakt traditionele rassen een krachtig wapen tegen voedseltekorten. "In Afrika is ondervoeding een probleem. We willen inheemse groenten graag een rol hiertegen zien spelen," zegt Mary Abukutsa-Onyango, een tuinbouwonderzoeker bij de Jomo Kenyatta Universiteit voor Landbouw en Technologie in Juja te Kenia, die een groot voorstander van deze gewassen is.

Wetenschappers in Afrika en elders investeren nu meer in onderzoek naar inheemse groenten om hun gezondheidsvoordelen aan te boren en om ze te verbeteren met teeltexperimenten. Er wordt gehoopt dat zulke inspanning de traditionele rassen nog populairder kan maken bij telers en consumenten. 

Dat is echter niet zonder risico: terwijl inheemse groenten wijd verspreid worden en onderzoekers sneller groeiende gewassen proberen te ontwikkelen, kunnen weerstand tegen ziektes of andere positieve kenmerken die deze gewassen zo aantrekkelijk maken per ongeluk eruit worden geteeld.
Publicatiedatum: