Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Inspectie SZW constateert veel overtredingen bij aspergetelers

Een onlangs gehouden controle door de Inspectie SZW bij verschillende aspergetelers leverde veel overtredingen op. Bij aspergetelers werd langer gewerkt dan wettelijk toegestaan en werden ook werknemers aangetroffen die hier niet mochten werken. De Inspectie SZW richtte zich onder andere op de aspergeteelt omdat daar veel overtredingen verwacht werden. Bij de aspergetelers is het nu de tijd om de asperges te steken.

Aspergetelers
Vier aspergetelers uit Limburg en Brabant zijn door de Inspectie SZW gecontroleerd. Gezien het seizoen is er een risico dat de Arbeidstijdenwet (fors) overtreden wordt. Dit is dan ook bij de vier aspergetelers geconstateerd en er vindt een vervolgonderzoek plaats.

Bij een Limburgse aspergeteler werden twee buitenlandse medewerkers aangetroffen. Eén van hen vluchtte tijdens de controle. De andere persoon bleek geen identiteitsbewijs te hebben en is ter plaatse overgedragen aan de politie. Na controle bleek deze persoon al sinds enige jaren uitgeprocedeerd te zijn en illegaal in Nederland te verblijven. De twee personen hadden overigens aan de werkgever vervalste kopieën (zogenaamde look a likes) van identiteitsbewijzen verstrekt. Ook hier vindt nader onderzoek plaats door de Inspectie SZW.

Signalen arbeidsuitbuiting
Schijnconstructies, werken met een uitkering, illegale tewerkstelling, lang werken, verplichte huisvesting, zijn signalen die kunnen duiden op arbeidsuitbuiting en mensenhandel. Werkgevers die arbeidswetten moedwillig overtreden, laten hun belangen zwaarder wegen dan die van hun werknemers. In sommige gevallen is strafrechtelijke vervolging mogelijk. Als dat niet mogelijk is, pakt de Inspectie SZW indien mogelijk de overtreding van arbeidswetten bestuursrechtelijk aan. Deze aanpak past echter niet altijd bij het opzettelijke karakter van de overtreding of bij de maatschappelijke overtuiging dat er sprake is van uitbuiting.

Bron: Inspectie SZW
Publicatiedatum: