Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tuinbouw heeft meer oog voor voedingsclaims

De Nederlandse tuinbouwsector is zich meer bewust van de kansen die voedingsclaims op groenten kunnen bieden. Bedrijven oriënteren zich beetje bij beetje hoe zij groenten met claims in de markt kunnen zetten. Dat signaleert het Kenniscentrum Plantenstoffen mede naar aanleiding van een scan van Axon Advocaten in opdracht van het centrum. Die partij bracht in kaart welke voedingsclaims commercieel interessant zijn om toe te voegen aan groenten.

"Het onderzoek heeft de aandacht voor het onderwerp vergroot en meer bewustzijn teweeggebracht. De Nederlandse tuinbouw kan op dit vlak excelleren. Neem een tomaat uit Spanje: kwalitatief gezien is die even goed als de Nederlandse, alleen de kostprijs ligt een fractie lager. We gaan het concurrentieprobleem van onze tuinbouw niet oplossen, maar we kunnen ondernemers wel alert maken op kansen. Als tuinbouw zijn we in staat verschil te maken door in de teelt op kwaliteit te sturen. Met een claim wordt dat herkenbaar", zegt Leon Mur van het Kenniscentrum Plantenstoffen.

Op dit moment zijn er diverse partijen die al stappen zetten en claims toepassen. Eén daarvan is Thank You Nature van Rob Baan. Het bedrijf claimt dat zijn aubergines 20 procent meer foliumzuur bevatten dan andere aubergines. "Foliumzuur is onontbeerlijk voor zwangere vrouwen, omdat de vitamine helpt bij een gezonde ontwikkeling van hun ongeboren baby's. Maar ook volwassen lichamen profiteren van foliumzuur. Het helpt bij de aanmaak van rode bloedlichaampjes en is goed voor een gezond zenuwstelsel", zo stelt Thank You Nature.

Het Kenniscentrum Plantenstoffen hoopt dat de komende tijd meer ondernemers en tuinbouwers handig inspelen op de mogelijkheden met voedingsclaims. Op de website van het Kenniscentrum Plantenstoffen valt te lezen welke claims uit marketingoogpunt waardevol kunnen zijn voor veredelaars, telers en andere bedrijven uit de tuinbouw. Directeur Leon Mur: "Vervolgens is het mogelijk de marketing daarop aan te passen of het product dusdanig te veredelen en telen, dat het product een gezondheidsbevorderend effect heeft en dus een claim waard is."

Bron: Kenniscentrum Plantenstoffen
Publicatiedatum: