Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Clavibacter-uitbraak bij Looije Burgerveen onder controle

Begin mei is er bij tomatenkwekerij Looije in Burgerveen Clavibacter geconstateerd. "Er zijn ingrijpende (hygiëne)maatregelen van toepassing. Momenteel hebben we volledig grip op de situatie", meldt het bedrijf in de nieuwsbrief. De besmette planten zijn direct verwijderd, waardoor de verspreiding beperkt is gebleven tot één pad.

Clavibacter
In de afgelopen jaren zijn in Nederlandse kwekerijen diverse malen vondsten gedaan van Clavibacter. Sectoren en overheid hebben inspanningen gepleegd om het probleem op te lossen. Aanscherping van hygiëneprotocollen en werkwijze, nog gevoeliger detectiemethode en naspeuringen naar mogelijke bronnen dragen hieraan bij. In 2014 waren er bij de NVWA acht meldingen van clavibacter in tomaat, waarvan vier terug leidden naar dezelfde plantenkweker. Clavibacter heeft in de Europese Unie een quarantainestatus.

De ziekte stond vroeger bekend als 'bacteriekanker' genoemd, en kan ernstige schade veroorzaken in tomatenplanten. De bacterie kan overgebracht worden met zaad, jonge planten, vruchten, water en werkzaamheden in het gewas. Bovendien kan de bacterie achterblijven in grond en substraat. Daarom worden grondige maatregelen genomen als een bedrijf besmet raakt met Clavibacter.

Heftige maatregelen
In de nieuwsbrief schrijft Looije-medewerker Tomasz Pluta over de impact op de medewerkers. De ingrijpende maatregelen na de ontdekking van de besmetting zetten hun wereld behoorlijk op de kop: sommigen moesten verhuizen, extra beschermende kleding dragen, lange dagen maken en nog strengere hygiëne-maatregelen volgen. Zo moesten draaiers bijvoorbeeld na iedere plant hun handen bevochtigen met Virkon en moesten knippers hun schaar continu ontsmetten.

"Ondanks al deze extra obstakels en ongemakken, ondanks de enorme hoeveelheid extra tijd die nodig was om alle werkzaamheden af te krijgen voor het einde van de week, gaven onze mensen niet op en spanden zij zich tot het uiterste in om ons te helpen deze moeilijke periode door te komen. Met zulke volhardende werknemers kunnen we elke tegenslag overwinnen. Na deze ervaring met Clavibacter ben ik ervan overtuigd dat wij samen elk probleem aankunnen", looft Pluta de medewerkers.


Publicatiedatum: