Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Teeltadvies in tomaat: bestrijd mineervlieg op het juiste moment

Het gevaar van de mineervlieg, waarvan de larven zich in de bladeren invreten, is maar al te goed bekend. De sluipwesp Diglyphus isaea is een goede biologische bestrijder – maar u moet hem wel op het juiste moment inzetten.



De tomatenmineervlieg (Liriomyza bryoniae) treft de tomatenvruchten en dus uw opbrengst via een omweg. De wijfjes leggen hun eitjes op de bladeren van de tomatenplanten. Nadat die zijn uitgekomen, vreten de minuscule larven zich een weg naar de binnenkant van de bladeren. Daardoor verliest de tomatenplant groenoppervlak en zo komt de fotosynthese in het gedrang. Het resultaat: de energiehuishouding stokt en de plant produceert minder.

Maar de mineervlieg heeft een geduchte vijand, namelijk een parasiet die zich ook van een gesofisticeerde strategie bedient: de sluipwesp Diglyphus isaea. De wijfjes zijn zogenaamde ectoparasieten: ze leggen hun eitjes naast de larven van de mineervlieg. Daarna geven ze de larven een klein prikje waardoor die worden verdoofd. Wanneer de larven van de sluipwespen uit hun eitje kruipen, kunnen ze zich dus meteen te goed doen aan een klaarliggende maaltijd.

Eén voordeel van Diglyphus is dat de wijfjes veel eitjes leggen. Maar een minpunt is het gering zoekgedrag. "Daardoor is het moment van inzet cruciaal," zegt Sam Gui, adviseur bij Biobest België. "De mineervliegdruk moet dermate hoog zijn dat je duidelijk al beginnende gangetjes in de bladeren kunt zien. Anders zullen de wijfjes hun prooien niet of nauwelijks vinden." U gaat daarom best te rade bij uw Biobest-adviseur om er zeker van te zijn wanneer u Diglyphus precies moet inzetten.

Als u met het inzetten van Diglyphus bent gestart, is het belangrijk dat u deze strategie ook volhoudt totdat er een evenwicht is bereikt. Sam: "Als vuistregel hanteren we hier drie uitzettingen na elkaar met telkens één week ertussen."

Nog dit: Diglyphus heeft een niet zo best imago, vooral omdat deze de larven van de mineervlieg slecht zou kunnen lokaliseren. Maar soms krijgt Diglyphus ook de kans niet om een goede populatie op te bouwen. Sam: "Het bladplukregime zit een goede populatieopbouw vaak in de weg. Door bladeren weg te plukken, verwijder je immers ook de habitat van de reeds gevestigde sluipwespen. Daarom raden wij aangepaste bladplukregimes aan. Een verhoogde pluk vlak vóór de inzet van Diglyphus zorgt in de weken erna voor iets meer rek en levert vaak een goede bijdrage."

Voor meer informatie, contacteer lise.verachtert@biobest.be.
Biobest
Publicatiedatum: