Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Greenport Westland-Oostland: waarde dankzij samenwerking

Tholen - "Jullie vertegenwoordigen 5,4 miljard en jullie hebben alles in huis om de sector te laten boomen. De vraag is dan ook niet: 'kunnen wij iets?' De vraag is: 'wat voor business modellen gaan wij bedenken om dat voor elkaar te krijgen.'" Dat stelde professor Jan Jonker gisteren op het Startevent Westand-Oostland bij Anthura in Bleiswijk. Op de middag waren zo'n 300 mensen, allemaal afkomstig uit de zogenaamde gouden driehoek (onderzoek, overheid en bedrijfsleven), aanwezig.


Jan Jonker gaat op in zijn vurige betoog

Samenwerken
Het grote overkoepelende thema was samenwerken en dat is logisch bij de oprichting van het vernieuwde, regionale samenwerkingsverband Greenport Westland-Oostland. Maar bij toehoorders leeft hierover echter nog de nodige scepsis. Samenwerken is mooi en woorden als synergie, waardecreatie en focus bekken lekker, maar dadelijk gaan we allemaal weer naar huis en komen we volgend jaar mekaar weer over de bol aaien - dat is de tendens die leeft. "Als dat gebeurt, dan hebben jullie jezelf echt wat te verwijten," aldus Jonker.
 

Van linksboven mee met de klok: Albert Haasnoot, Martin van Gogh, Henk Dokter en Jan Willem Breuking

Mislukking - so what?
Vanuit de Greenport Westland-Oostland starten dit jaar projecten op het gebied van voedselveiligheid, welbevinden, internationale hubs en een internationaal kenniscentrum. Door samen nieuwe combinaties te maken in de sector, moet de verdiencapaciteit van de tuinbouw vergroot worden. Daarnaast heeft Jonker de toehoorders ook concrete ideeën aan te reiken. "Als jullie nou, met z'n allen, 1 promille van de totale omzet opzij zetten. En dan met elkaar afspreken dat dat geld alleen bedoeld is voor innovatie, experimenten, nieuwe ideeën. 1 Promille. Niemand die dat merkt en toch heb je dan ineens een bak geld beschikbaar. En wees dan innovatief: huur slimme kinderen in, die met de meest waanzinnige ideeën komen en de hele dag spelen met de nieuwste gadgets en technologieën. Ga dingen maken, experimenteer en als het een keer mislukt – so what?!"



Greenport regie
Mark van der Knaap, Albert Haasnoot, Henk Dokter, Jan Willem Breukink en Martin van Gogh, stuk voor stuk 'mensen met de voeten in de klei en kijk op de zaak '(aldus Jolanda Heistek, programma manager van Greenport), sloten zich in grote lijnen aan bij het verhaal van Jonker. "Greenport moet het overzicht, moet de regie bewaren," zei van der Knaap, CEO bij Anthura en gastheer van het evenement. "Brainstormen en nieuwe ideeën ontwikkelen is geweldig, maar we kunnen niet alles tegelijk. Daarom moet er focus zijn."




Gijs Kok, voorzitter van Greenport, sluit de dag af


Dagvoorzitter Ruben Maes had een drukke middag. Hij moest rennen om overal de vragen en opmerkingen uit het publiek te horen


Het publiek luistert geboeid


...en de afsluitende borrel

Voor meer informatie over Greenport Westland Oostland:
Greenport Westland Oostland
T: 06 13 60 87 52
E: info@greenportwo.nl
www.greenportwo.nl