Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nico van Ruiten

"Rem lijkt op geothermie te staan"

Vier tot vijf aardwarmteprojecten per jaar realiseren. Dat doel is vorig jaar door de sector afgesproken met staatssecretaris Dijksma in het Versnellingsplan Geothermie. Maar van versnelling is nog geen sprake, ziet Nico van Ruiten. "Het lijkt juist of de rem erop staat."

In een blog over aardwarmte stipt Van Ruiten hier verscheidene oorzaken voor aan: een gebrek aan eigen vermogen en risico's die onvoldoende kunnen worden afgedekt tijdens de exploitatiefase. In de tuinbouw draaien nu elf projecten en staan er een behoorlijk aantal op de wip. Momenteel is financiering van de projecten het grootste knelpunt. LTO Glaskracht Nederland probeert oplossingen te vinden om de versnelling op gang te brengen. "Een aantal mogelijke oplossingen hangt nog steeds in de lucht, maar voor toepassing zijn we afhankelijk van overheden, banken, staatssteuntoetsen, politieke wil en noodzaak. Vanuit ons standpunt lijken het allemaal inkoppertjes, maar steeds weer duiken bezwaren op", schrijft van Ruiten.

Lees de column hier.
Publicatiedatum: