Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
fruittelers minst tevreden

Vlaamse glasgroententelers opvallend tevreden

Er is dan wel sprake van een Russische boycot, maar door stijgende glasgroentenprijzen en een dalende energieprijs, zijn Vlaamse glasgroententelers behoorlijk positief. De jaarlijks gemeten conjunctuurindex staat op 103 - even hoog als de topindex van het najaar 2010. Bovendien is het de hoogste index van alle agrarische deelsectoren.

Landbouwconjunctuur
Voor de berekening van de landbouwconjunctuurindex stelt het Departement Landbouw en Visserij, afdeling Monitoring en Studie, sinds 2007 aan een 750-tal land- en tuinbouwers vragen over hun bedrijfssituatie (productie, prijzen, investeringen en belemmeringen). Hun antwoorden worden geëxtrapoleerd naar de totale Vlaamse landbouwpopulatie op basis van de recentste landbouwtelling. De index kan gaan van nul (alle landbouwers zeer negatief) tot tweehonderd (alle landbouwers zeer positief). Bij een index van 100 zijn er evenveel negatieve als positieve antwoorden.

Groenten onder glas
De index van de sector groenten onder glas stijgt fors van 81 naar 103. Beide deelindexen (verleden en toekomst) klimmen boven de 100. Bijna de helft van de respondenten geeft aan dat de prijs van glasgroenten de voorbije zes maanden is gestegen en 37% geeft aan dat de energieprijs was gedaald. Energie is vanaf oktober aanzienlijk goedkoper geworden. De relatief zachte winter van 2015 is een bijkomende meevaller voor de glastuinders.


Door de grote diversiteit aan tuinbouwproducten is het niet eenvoudig om een eenduidige verklaring te geven voor de sectoren in hun geheel (figuur 3). Alle tuinbouwsectoren gaan er aanzienlijk op vooruit. Ter compensatie van het Russische importverbod konden tuinbouwers vorig najaar voor bepaalde groenten en fruit een aanvraag indienen voor extra Europese steun voor interventie of voor niet-oogsten. Het Russisch invoerverbod is nog steeds van kracht, maar er werden deels nieuwe afzetmarkten gevonden.

Vollegrond
Telers van vollegrondsgroenten zien hun index toenemen van 72 naar 87. De index van het verleden springt van 65 naar 85 en ook de toekomstverwachtingen worden beter. Men hoopt het bar slechte 2014 snel te vergeten. Toen werden de laagste indexen genoteerd door de zachte winter, waardoor er minder vraag was naar typische wintergroenten en de Russische boycot.

Sierteelt
Sierteelt onder glas klimt van index 77 naar 88. De siertelers zijn meer tevreden over de economische situatie van de afgelopen zes maanden en ook de toekomstverwachting stijgt lichtjes naar een vergelijkbaar niveau. Een kwart zegt zijn productievolume uit te breiden. Ook hier zijn de lagere energieprijzen kostenbesparend, maar bijna twee derde denkt dat de energieprijzen de komende zes maanden opnieuw zullen stijgen.

Fruitteelt
Fruitteelt stijgt van het dieptepunt 57 naar 66, maar blijft de laagste deelsector. De fruittelers zijn minder tevreden over de afgelopen zes maanden (index zakt van 78 naar 47), maar ze hopen dat de toekomst beterschap brengt (index stijgt van de laagste 36 naar 85). Bijna 60% gaf aan dat de verkoopprijs tijdens de voorbije periode sterk was gedaald. Het overaanbod door de goede oogst, de opkomende concurrentie uit Polen en de Russische handelsboycot deden de gemiddelde prijs voor appelen en peren kelderen naar het laagste niveau van het afgelopen decennium. De peerprijs wist zich na september grotendeels te herstellen, mede dankzij de succesvolle sociale acties, maar de appelprijs blijft laag.

Bron: Departement Landbouw en Visserij


Publicatiedatum: