Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
project verkleind, maar in productie

Eerste oogst Galicia Greenery

Oekraïne is momenteel wel het laatste land waar je aan denkt bij het opzetten van een nieuw kasproject. Volgens recente rapporten is de staat economisch gezien het meest instabiele land van Europa en het Russische conflict vormt een grote bedreiging voor de Oekraïense infrastructuur, de bedrijven, de investeringen en de economie als geheel. Niettemin werd onlangs de eerste hydrocultuur sla gezaaid in het Galicia Greenery project in West-Oekraïne. We spraken met de Nederlandse ondernemers achter het project: "Het is een zenuwslopende, uitdagende tijd geweest, maar we zijn er eindelijk."

In 2012 kondigden de Nederlandse kasbedrijven Rainbow en Prominent, samen met investeerders en FoodVentures, hun plannen aan om in Busk, een stad in West-Oekraïne, een kasproject op te zetten. Het Galicia Greenery project richt zich op lokale productie in hightech kassen op een areaal van pakweg 5,7 hectare. In 2013 werd de basis gelegd en de bouw van de kas begon. Men hoopte de eerste paprika's en tomaten in de zomer van 2013 te kunnen plukken. Maar toen begonnen de problemen. Op het moment dat het het bedrijf de laatste onderhandelingen inging, veranderde de situatie drastisch. l. De demonstraties in Maidan, de onrust onder de burgers. "Grote investeerders trokken zich terug - en het werd weer uitgesteld", verteld Dirk Aleven van Foodventures.




De kas ligt dan wel in het relatief rustige gebied, in het westelijke deel van het land, maar de extreme devaluatie van de Oekraïense Hryvnia veroorzaakte grote problemen voor de groep. "Toen we begonnen met onze plannen, was 10 Hryvnia ongeveer 1 euro. Maar vervolgens dook de Hryvnia in de richting van 38 Hryvnia voor een euro. Voor ons zou het onmogelijk worden om onze rente te betalen voor de leningen van de projecten."

De groep bleef geloven in het project. "We wisten dat de situatie uiteindelijk beter zou worden en besloten dat we door zouden gaan met behulp van onze eigen fondsen. Gelukkig deelde de FMO Bank deze mening en zij speelden vervolgens een belangrijke rol in de financiering van de rest van het project. Samen zijn we erin geslaagd om aan de begroting te voldoen en de 3.500 vierkante meter kas te voltooien. We konden de kas toen uitrusten met screening, irrigatie en klimaatcontroles, droge hydrocultuur en andere technologie, zoals groeilicht en houtketels."



Op 4 mei 2015 zaaide de groep de eerste hydrocultuur sla. De geraamde productie van de kassen is 1 miljoen kroppen sla per jaar. Deze worden verkocht aan de lokale supermarkten en restaurants in Oekraïne.


Dirk Aleven samen met consultant Dick de Jong. Deze foto is genomen op een ander project van FoodVentures in Georgië.

Volgens Aleven vertegenwoordigt de voltooiing van de 3.500 vierkante meter een belangrijke stap voor een succesvolle afronding van het Galicia Greenery project. "Daarnaast staan we in de startblokken voor nog eens 5 hectare tomaat en paprika," zegt hij. "We hopen nu het project in fasen te kunnen voltooien, zeker in de toekomst met een nieuwe investeerder. Het blijft een roerige tijd in Oekraïne, maar er moet eens een einde komen aan het conflict en dan hebben wij natuurlijk een enorme voorsprong op de concurrentie."

Meer informatie:
Dirk Aleven - Foodventures

dirk@foodventures.eu

www.foodventures.eu

Publicatiedatum: