Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aspergeteelt: folie met veel voordelen

In het eerste jaar waarin asperges voor de verkoop worden gestoken, bedraagt de oogstduur maximaal tien dagen. "In het tweede jaar kan men ongeveer vier weken asperges steken en pas in het derde oogstjaar kan er een volledige oogst gestoken worden", zegt Dieter Weber, adviseur voor de aspergeteelt bij het Landbouwschap Niedersachsen.

De korte seizoensduur ligt aan de eigenschappen van de asperge. Asperges hebben namelijk de rest van het jaar nodig om nieuwe energie op te slaan. Alleen aan het einde van haar circa tienjarige levensduur kan de regeneratie van de plant wegvallen.

Technisch lijkt er geen einde meer te komen aan een trend binnen de aspergeteelt: de teelt onder folieafdekkingen. Hiermee sturen de telers de temperaturen in de aspergedammen en passen zo de oogsthoeveelheid aan de vraag aan. Volgens het Landbouwschap Niedersachsen heeft folie ook het voordeel dat de asperges door de snelle groei malser worden. Ook de smaak en zelfs de kleur van de asperges wordt positief beïnvloed: hitteperiodes laten de asperges roze verkleuren en wanneer de telers de folie van de zwarte naar de witte kant draaien, brengt dat verkoeling. Ook de blauwe aspergekoppen, die door te laat oogsten ontstaan en die de handel niet graag ziet, spelen onder folie nauwelijks nog een rol.

Een ander groot voordeel is dat er onder folie geen onkruid groeit en ook de schadelijke bonenvlieg kan haar eieren niet meer op de aspergeplanten afzetten. Tevens is er minder beregening nodig. In Niedersachsen groeit volgens het Landbouwschap Niedersachsen al 90 procent van de asperges onder zwart/witte folie. Er is echter wel een keerzijde: voorjaarsstormen zoals onlangs 'Niklas' kunnen de folie verwoesten en de oogst in gevaar brengen.
Publicatiedatum: