Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Groenten en fruit vormt basis nieuwe voedselpiramide

In de nieuwe voedselpiramide van de Australische non-profit organisatie Nutrition Australia bestaat de basisvoeding volledig uit groenten en fruit. Plantaardige voedingsstoffen zouden volgens de organisatie 70% van de voeding moeten uitmaken. 2 porties fruit en 5 porties groenten moet de nieuwe norm worden.


Links de oude, rechts de nieuwe piramide

Boven de GF-laag komt een laag graanproducten. Daar weer boven is een laag melk- en vleesproducten te vinden. De top van de piramide, met producten die minimaal maar wel dagelijks geconsumeerd moeten worden, bestaat uit gezonde vetten: goed voor hart en brein. Eet bovendien zout- en suikerarm, drink veel water en geniet van kruiden en specerijen, adviseert de organisatie nu.

In de oude piramide, uit 1999, werd de basis gevormd door groente- en graanproducten. Groente, bonen, granen, brood, fruit en noten stonden aan de bodem. Daarboven stonden eieren, vis, melk, kip, yoghurt en kaasproducten. De top werd gevormd door olie- en boterproducten.

Ook in Nederland wordt de welbekende schijf van vijf momenteel vernieuwd. Verwacht wordt dat ook hier het advies zal zijn groenten en fruit als basis van het menu te kiezen.
Publicatiedatum: