Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Strafzaak tegen Prime Champ wordt doorgezet

De strafzaak tegen voormalig champignonbedrijf Prime Champ in Limburg wordt doorgezet. De zaak is voor onbepaalde tijd aangehouden. Data voor komende zittingsdagen moeten nog worden gepland. De rechtbank in Roermond verwierp op 13 mei tijdens een regiezitting een verzoek van de verdediging om de strafzaak niet ontvankelijk te verklaren wegens de lange tijdsduur ervan. Prime Champ ging failliet waarna de boedel werd overgenomen door het Ierse Monaghan Mushrooms.

In augustus 2012 deed justitie een inval bij Prime Champ, waar volgens het Openbaar Ministerie sprake was van mensonwaardige arbeidsomstandigheden, uitbuiting, te lage lonen en te lange werktijden. De voormalig directeur van het bedrijf en enkele andere verdachten worden verdacht van onder meer mensenhandel en valsheid in geschrifte. In totaal wil de rechtbank ruim 30 getuigen horen.

Bij Prime Champ werkten vele honderden, vooral Poolse arbeidskrachten. Volgens het Openbaar Ministerie moesten zij 6 of 7 dagen in de week 12 uur per dag werken en dat onder het wettelijk minimumloon. Overwerk werd niet vergoed. Bovendien werden ze verplicht gehuisvest in woningen van de werkgever en moesten ze eten van het bedrijf. Daarvoor werd geld op hun loon ingehouden. Klachten over huisvesting, arbeidsomstandigheden of slecht eten werden met ontslag afgestraft. Pluksters werden geïntimideerd en loonstroken vervalst. Prime Champ zou op die manier 6,6 miljoen euro voordeel hebben verkregen.

Publicatiedatum: