Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Waarom Monsanto Syngenta wil overnemen

Onlangs bood Monsanto 45 miljard dollar voor branchegenoot Syngenta. Het Zwitserse Syngenta sloeg het bod af, maar het is mogelijk dat het in de nabije toekomst toch tot een overname komt. In dat geval wordt Monsanto de grootste leverancier van gewasbescherming ter wereld.

Syngenta is op het ogenblik wereldwijd de grootste leverancier van gewasbescherming. Maar liefst 75% van de omzet komt hieruit voort. Monsanto heeft de afgelopen twee decennia vooral geïnvesteerd in onderzoek naar zaden en biotechnologie. Ongeveer tweederde van de inkomsten kwamen in 2014 uit zaden en de verkoop van licenties aan derden. Het samengaan van de bedrijven, met een gezamenlijke marktwaarde van 96,6 miljard dollar, zou niet alleen een aardverschuiving betekenen in de sector. Een overname brengt Monsanto weer terug op de gewasbeschermingsmarkt.

Waarom gewasbescherming?

Monsanto is met graangewassen actief in de genetische modificatie, om zo resistentie tegen plagen en gewasbescherming te bieden. Monsanto heeft dus helemaal geen gewasbeschermingsmiddelen nodig, zou je zeggen. Maar waarom wil het Syngenta dan toch overnemen? Dat heeft volgens sommigen te maken met teruglopende groei uit GMO zaadmateriaal. De groei ging van 21,3% vijf jaar geleden naar 4,7% vorig jaar. Volgens sommige partijen zou Monsanto gebaat zou zijn bij een hoger marktaandeel in de gewasbescherming. 
Publicatiedatum: