Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wederom El Niño verwacht

Tholen - Volgens Amerikaanse wetenschappers is El Niño begonnen, maar is het effect nog zwak. Australische onderzoekers houden rekening met een 'substantiële' invloed van het weerfenomeen dit jaar. In de eerste maanden van vorig jaar was er ook een dreiging van El Niño, maar het echte fenomeen bleef uit. Of de huidige situatie zich verder ontwikkelt tot een 'echte' El Niño is moeilijk te voorspellen, maar de gevolgen kunnen groot zijn. Een nieuwe waarschuwing is op zijn plaats.


Bron: www.noaanews.noaa.gov

"De langverwachte El Niño is volgens voorspellers eindelijk aangekomen," schreef de NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) op haar website in maart. Volgens het bericht was de El Niño nog zwak, waardoor de effecten enigszins beperkt zullen zijn. "Bepaalde weersaspecten die geassocieerd worden met El Niño kunnen dit voorjaar optreden in delen van het noordelijk halfrond, zoals meer regenval langs de Amerikaanse Golfkust."

El Niño is een weersverandering die met enige regelmaat, eens in de twee tot zeven jaar, de kop opsteekt en gepaard gaat met warmer water in de Stille Oceaan. Normaal waait een passaat wind van Zuid-Amerika richting Oceanië en Zuidoost-Azië. Daardoor welt koud oceaanwater op voor de Zuid-Amerikaanse kust. Tijdens een El Niño draait de wind en wordt warm oceaanwater vanaf Azië over de Stille Oceaan verspreid. Aan dit fenomeen zijn verschillende weersveranderingen wereldwijd te koppelen.

Tijdens een presentatie in Duitsland somde Fred G. Harmsen van der Vliet, van Harmsen & Partners de verwachtte gevolgen op: "Droogte en weersveranderingen, veroorzaakt door El Niño, kunnen honger in de hooglanden van Papoea Nieuw-Guinea en water tekorten op Java veroorzaken." Verder droogte in Noordoost Brazilië, Zuidoost Afrika, de West-Pacific, Pakistan en Noordwest India. Veranderingen in de golfstromen en warmer oceaanwater, de voorlopers van een El Niño, hebben de vismigraties al verstoord. Voor de landbouw betekent een El Niño lagere opbrengsten.

Daarnaast is er meer kans op sterke tornado's rond Japan en Zuid-Korea. In Zuid-Amerika betekent El Niño meer regen, in Noord-Amerika is minder kans op orkanen en het fenomeen zou zelfs verantwoordelijk zijn voor koudere winters in Europa. De exacte impact van een El Niño is moeilijk te voorspellen. De AGF-sector in Latijns-Amerika verklaarde vorig jaar ongebruikelijke weersomstandigheden met El Niño.