Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Komkommerprijzen tegen verwachting in slecht

Tholen - Rond Pasen leefde de komkommermarkt even op, maar over het algemeen is het seizoen nog zeer matig, vindt Joop de Hoog van Friskom. En eigenlijk is het niet zoals het hoort: de afgelopen decennia was er een ritme in de komkommermarkt te ontdekken waarbij er in 2000, 2005 en 2010 prima prijzen gemaakt werden. "Daar lijkt het in 2015 nog niet op."

Vijf jaar
Het areaal komkommers is gedaald en traditioneel gezien is één op de vijf jaar een prima jaar voor komkommers. Na 2000, 2005 en 2010 valt 2015 tot nu toe echter nog helemaal niet mee, vertelt Joop de Hoog van Friskom. Vorige week werd er een middenprijs van 20 cent gehaald voor een groot deel de 40'ers en 35'ers. "Dat is hoger dan vorig jaar, maar nog steeds zeven à acht cent lager dan in 2012 en 2013", constateert De Hoog. "Als je er zes snijdt, scheelt dat toch weer een halve euro per meter."

Aanvoer
De lage prijs is niet te verklaren door de aanvoer. Vanwege de eerste teeltwisseling, die momenteel gaande is bij de traditionele telers, is de aanvoer iets gedaald - al vlakt deze schommeling steeds verder af door het groeiende areaal hogedraadteelt. Daarbij wordt er pas in de eerste helft van juli gewisseld. Maar ook door het koude weer loopt de productie iets achter. "In april lag de temperatuur in het Westen drie graden lager dan vorig jaar. Nu was het vorig jaar wel echt groeizaam weer met de hoge temperaturen", relativeert De Hoog. "Maar met het koude weer van de afgelopen weken bleven ze, net als de paprika's, gewoon aan de plant hangen. Als het gras buiten niet groeit, groeit het in de kas ook niet."

Publicatiedatum: