Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Asperges populairder in Zwitserland

Het Zwitserse aspergeseizoen is van start gegaan. Eind april zijn de eerste groene en witte speren geoogst. Ronny Köhli teelt al 20 jaar asperges en verkoopt de opbrengst aan supermarkten en enkele weekmarkten de regio. Hij verwacht dat de aspergeoogst dit jaar zonder al te veel bijzonderheden verloopt.




Slechte weersomstandigheden

"De huidige weersomstandigheden zijn momenteel niet optimaal. Het is nat en de land staat blank." Het Zwitserse klimaat is niet optimaal voor de teelt van asperges. De grond is modderig en zwaar in tegenstelling tot de zanderige grond van Duitsland. "Met natte grond is de kans groter dat de asperges verloren gaan. We hopen echt dat het water afgevoerd wordt." zegt Köhli.

Goede kwaliteit
Ondanks het slechte weer is de kwaliteit van de asperges volgens Köhli optimaal: " Ongeveer 60% van de oogst is van de beste kwaliteit: Class I." Zwitserse telers doen er alles aan om de streefbedrag te halen wat vastgesteld is door de federatie van Zwitserse groententelers (VSGP). Volgens Köhli ligt de huidige prijs van een kilo Class I asperges rond de € 13,50.

Witte asparagus steeds populairder
Met 0,82 kg witte asperges en 0,62 kg groene asperges per jaar zijn Zwitsers per capita geen grootverbruikers van de groente. Desondanks groeit de teelt van asperges in het Alpenland. Witte asperges worden steeds populairder onder Zwitserse consumenten. In de Alpenlanden schijnen vooral groene asperges geteeld te worden. Volgens Köhli is de reden simpel: "Groene asperges zijn makkelijker om te oogsten. Door de weersomstandigheden duurt het Zwitserse aspergeseizoen van eind april tot het midzomerfeest St John's Avond op 24 juni.

Ronny Köhli
Spargelhof Köhli
Gimmerz 42, 3283 Kallnach
Tel. 032 392 55 63
www.spargelhof-köhli.ch
Publicatiedatum: