Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Brandenburg: burgerinitiatief tegen gebruik folie in landbouw

Het voorjaar is de tijd van de asperges. Maar de teelt van de edele groente laat in de Duitse deelstaat Brandenburg steeds grotere delen van het landschap onder zwarte folie verdwijnen. Een burgerinitiatief strijd hier nu tegen, meldt de Duitse krant 'Bild' op haar website.

Werner Christ wijst naar de akkers rondom Lünow, een idyllisch dorp in het Brandenburgse Havelland: zwart plastic tot aan de horizon. Christ: "Het plastic ontsiert het landschap vanaf de herfst tot in juni en schrikt toeristen af. Planten en dieren vinden geen leefgebied meer, 21 vogelsoorten zijn hier in de afgelopen tien jaar uitgestorven. En dat midden in een vogelbeschermingsgebied."

Samen met 35 buren heeft Christ het burgerinitiatief 'Landschaft ohne Folie' (landschap zonder folie) opgericht. Zij eisen dat het gebruik van folie in de aspergeteelt wordt beperkt. "Asperges groeien ook zonder folie."

Politieke partij 'Die Grünen' eist eveneens dat het gebruik van de zwarte folie beperkt wordt. Fractievoorzitter Axel Vogel: "Hooguit tien procent van een teeltregio zou onder folie mogen liggen. En in beschermde gebieden heeft folie al helemaal niks te zoeken!" Het ministerie van Milieu in Potsdam heeft aangegeven dat de "grootschalige aspergeteelt negatieve uitwerkingen heeft op de dierenwereld", maar ziet geen noodzaak om in te grijpen.

Plaatselijke aspergeteler Heinrich Thiermann: "Zonder folie maken we verlies. De oogst zou dan 14 dagen korter duren en de asperges zouden paarse koppen krijgen. Klanten betalen twee euro meer voor witte asperges, hoewel paarse beter smaken."

Publicatiedatum: