Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Oostenrijk tegen langdurig conflict Rusland

Russische reserves aangevuld, kapitaalvlucht zet door

Oostenrijk bezoekt Moskou, op de agenda staat onder andere een gesprek over de Minsk-akkoorden. Oostenrijk is tegen een langdurig conflict tussen Europa en Rusland. Verder veel economisch nieuws over Rusland. De kapitaalreserves van het land stegen tegen het einde van april. Daarmee is de daling van de reserves in de voorgaande maanden nog niet gecompenseerd. Daarnaast verlaagt de Russische Centrale Bank de rente voor de tweede keer dit jaar. Doel is om de economie aan te jagen. Uit de algemene economische cijfers blijkt dat de krimp de afgelopen maanden afvlakt en de groeicijfers van het BNP in de buurt van de 0% komt. Daar staat tegenover dat kapitaal nog altijd uit Rusland weggesluisd wordt, wat minder belastinginkomsten betekent, maar ook minder kapitaal voor investeringen. Tot slot stemde de Russische regering in met een donatie van 18 miljard dollar aan het BRICS-fonds. Dit fonds moet de invloeden van de wereldwijde valutamarkt op de balans van de landen opvangen.

Oostenrijk tegen langdurig conflict Rusland
Vandaag en morgen bezoekt de Oostenrijkse Minister van Buitenlandse Zaken Sebastian Kurz zijn Russische collega Sergey Lavrov. Oostenrijk is tegen een langdurige confrontatie met Rusland en toenemende druk door sancties. Op de agenda staat onder andere de uitvoering van de Minsk-akkoorden. Volgens Lavrov verbeteren de relaties tussen Rusland en Oostenrijk en wordt de relatie gekenmerkt door "wederzijds vertrouwen, stabiliteit en afwezigheid van serieuze problemen."

Russische reserves aangevuld
Waren er onlangs berichten over de dalende financiële reserves van Rusland, nu blijkt dat de dalende trend in ieder geval tussen 17 en 24 april is gekeerd. Gedurende die week steeg de kapitaalreserve van het land met 3 miljard dollar naar 353,5 miljard dollar, dat liet de Russische Centrale Bank vorige week weten. Het bedrag bestaat uit goud, vreemde valuta en Special Drawing Rights (SDR). Deze laatste groep is een uitgifte van het IMF, opgebouwd uit verschillende sterke valuta. In de week voorafgaand aan deze stijging, daalde de reserves nog met 3,6 miljard dollar. Vorig jaar daalde de reserves met 124,13 miljard dollar, een daling van 24,4%. In januari beschikte Rusland over 385,46 miljard dollar aan reserves.

Rusland verlaagt belangrijkste rente
De Russische Centrale Bank heeft een renteverlaging aangekondigd van 150 basispunten. Daardoor komt de rente vanaf 5 mei op 12,5% te liggen, de rente staat op 14%. Met deze maatregel wil de Centrale Bank de economische groei aanjagen. Het is de tweede keer dit jaar dat de bank de rentestand aanpast. Naast dat de roebel in waarde stijgt sinds de forse daling eind vorig jaar, krabbelt ook de economie weer op. Volgens de cijfers daalde het BNP, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, in januari met 2,5%, in februari kwam de economische groei uit op -1% en in maart was dit groeicijfer gehalveerd. Ook de inflatie daalt licht en komt uit op 16,5%.

Kapitaalvlucht Rusland houdt aan
Naast de positieve berichten over de Russische economie meldt de Centrale Bank dat de kapitaalvlucht uit Rusland aanhoudt. Volgens de Russische Centrale Bank werd in het eerste kwartaal van dit jaar 32,6 miljard dollar weggesluisd naar buitenlandse rekeningen. De bank houdt rekening met een kapitaalvlucht van 131 miljard dollar dit jaar. Ook stelde de bank het cijfer over 2014 bij, in plaats van 151,5 miljard dollar is vorig jaar 154,1 miljard dollar Rusland uitgestroomd. Kapitaalvlucht is om meerdere redenen nadelig voor Rusland, in de eerste plaats dalen de belastinginkomsten over kapitaal, wat nadelig is voor de Russische schatkist. Daarnaast zijn er economische gevolgen doordat het kapitaal dat potentieel geïnvesteerd kan worden daalt. De investeringen in het eerste kwartaal zouden met 20% gedaald zijn en het aantal faillissementen in deze maanden bereikten een niveau niet gezien in Rusland sinds de laatste crisis van 2008-2009.

100 miljard dollar voor BRICS-fonds
De Russische regering heeft ingestemd met een bijdrage van 18 miljard dollar aan een valutapool voor de BRICS. De pool moet de nationale munten beschermen van grote koersveranderingen op de wereldmarkt. China draagt het meest bij aan het fonds, 41 miljard dollar. India, Rusland en Brazilië zeggen 18 miljard dollar toe, de Zuid-Afrikaanse bijdrage staat op 5 miljard dollar. In juli sloten de BRICS deze overeenkomst, naast een fonds wordt een BRICS Ontwikkelingsbank opgericht met eenzelfde budget van 100 miljard dollar.

Russische grenzen open voor Noord-Koreaanse AGF
De Russische fytosanitaire dienst heeft import van groenten en fruit uit Noord-Korea toegestaan, dat meldt Alexander Galushka, Hoofd van het Departement voor de ontwikkeling van het Verre Oosten. Beide landen stemden in de certificaten voor im- en export van het buurland te accepteren. "Dit is een belangrijke stap om de handelsvolumes tussen onze twee landen te vergroten," zei Alexander. In maart riepen Rusland en Noord-Korea 2015 uit tot het 'jaar van de bilaterale vriendschap'. Voor Moskou is de winst vooral economisch. Afgelopen jaar heeft het Kremlin 9 miljard euro van totaal 10 miljard euro aan Noord-Koreaanse schulden afgeschreven. De overgebleven 1 miljard euro wordt in het land zelf geïnvesteerd. Russische investeerders hebben afgesproken 23 miljard euro in Noord-Koreaanse infrastructuur projecten te investeren. Russische bedrijven zullen ook het elektriciteitsnetwerk in Noord-Korea opknappen.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.