Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Poolse appelen vernietigd

Strengere importregels Servische appelen

Rusland stelt strengere eisen aan Servische appelen. Daarmee moet er een einde komen aan de fraude en illegale import van Europese appelen die de Russische inspectie rapporteert. Servië heeft begrip voor de maatregel. Een partij Poolse appelen is vernietigd. De appelen werden aangetroffen op een markt en zouden afkomstig zijn van de groothandelsmarkt bij Moskou. Russische supermarkten hebben hun ook laten vallen op Roemenië en investeren in nieuwe filialen in deze markt.

Strengere importregels Servische appelen

Rusland verscherpt de importregels voor Servische appelen, dat liet de fytosanitaire dienst weten aan de Russische nieuwsdienst Tass. Eerder vermoedde Rusland al dat er Europese producten onder Servisch label ingevoerd werden. Om dat te voorkomen, worden nu strengere controles ingevoerd. "De Europeanen hebben een grote productie van valse documenten voor Rusland. We hebben 33 partijen Servische appelen onderzocht en maar één had authentieke Servische documenten," liet de inspectie weten. Voor Bulgarije dreigt eenzelfde scenario. Volgens de Russische inspectie is de Bulgaarse situatie vergelijkbaar met de Servische.

Aan Servische zijde is er begrip voor de maatregelen. "We begrijpen dat deze maatregelen worden ingevoerd, zeker als je kijkt naar hoeveel product Rusland aangeboden krijgt onder het mom van Servische appelen," zei Dejan Delic, van de Servische Kamer van Koophandel. Daarnaast ziet hij de maatregel als een bescherming voor de Servische appelteelt. De fraude zou oneerlijke concurrentie opleveren en "de goede reputatie van Servische producten schaden."

Poolse appelen vernietigd
Volgens de Russische fytosanitaire dienst werden tijdens een inspectie op een markt in Chelyabinsk, Midden-Rusland, verschillende partijen Poolse appelen ontdekt. Het zou gaan om 1,4 ton appelen, die volgens de handelaren op een groothandelsmarkt in Moskou waren aangekocht. De producten werden in beslag genomen en voor de ogen van de markthandelaren vernietigd met zwaar materieel.

Russische retail naar Europa
Volgens berichten zouden Russische retailers de moeilijke situatie op de binnenlandse markt willen ontvluchten. Daarvoor hebben ze de ogen gericht op Roemenië. Waar de supermarkten in Rusland kampen met krimp, groeit de sector in Roemenië. Supermarktketen Berezka opende drie filialen in Boekarest en heeft plannen voor nog twee filialen voor het einde van het jaar. Daarnaast zijn er verschillende plannen voor winkelcentra in Roemenië. Het land is een van de armste landen in de EU.