Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Turkije slachtoffer Ruslands hang naar zelfvoorziening?

Rusland inspecteert Griekse bedrijven

De Russische fytosanitaire dienst rond vandaag het bezoek aan Griekse bedrijven af. Rusland benadrukt dat er nog geen definitieve beslissing genomen is over de voortgang van de boycot. Landbouwminister Tkachev heeft tot doel om in 2 tot 3 jaar voor 90% zelfvoorzienend te zijn. Turkije lijkt slachtoffer te worden van de strenge invoereisen van Rusland en de hang naar zelfvoorziening. Russische media publiceerden een overzicht van de prijzen in de miljoenenstad Samara. Oekraïne verhoogt de importheffing op voedsel en industriële producten om de staatskas te spekken en Moldavië praat met Rusland over opheffing van de sancties.

Rusland inspecteert Griekse bedrijven

De Russische fytosanitaire dienst rond vandaag het bezoek aan Griekse bedrijven af, er worden voornamelijk bedrijven uit de vleessector en visserij bezocht. Doel is om te kijken of de bedrijven aan de eisen voldoen en toestemming kunnen krijgen voor export. Griekse bedrijven willen graag de export met Rusland hervatten. De Griekse regering houdt zich nog op de vlakte. De relatie tussen Griekenland en Europa is fragiel en het is onduidelijk wat de gevolgen zouden zijn als Rusland de grenzen opent voor Griekse producten. Overigens is Griekenland niet de enige die de relatie met Rusland wil verbeteren. Ook Hongarije en Cyprus flirten met Moskou.

Ambitieuze start nieuwe Landbouwminister
De nieuwe Minister van Landbouw Alexander Tkachev streeft naar 90% zelfvoorziening in voeding. Volgens Tkachev is dit in 2 tot 3 jaar haalbaar. Vorige week trad Tkachev, voormalig gouverneur van Ruslands graanschuur Krasnodar, aan als minister van Landbouw. Wat de toekomst van de boycot betreft, wacht Rusland tot juni voordat een beslissing genomen wordt. Daarbij wordt meegewogen hoeveel import er naar verwachting nodig is en wat de EU doet met de sancties tegen Rusland. In juni staat een vergadering van de EU-leiders op het programma over de sancties. "We overwegen op dit moment niet het embargo op te heffen. Er zijn speciale verzoeken van landen voor specifieke producten, die worden overwogen, maar er is nog geen definitief besluit genomen," aldus vicepremier Arkady Dvorkovich.

Turkije slachtoffer Ruslands hang naar zelfvoorziening?

De Turkse tomatenexport lijdt onder de strenge invoereisen van Rusland, dat meldt Today Zaman. Dit jaar alleen al werden 101 ton Turkse tomaten geweigerd aan de grens, officieel vanwege MRL's op de tomaten en insecten in de partijen. In Turkije reist de vraag of deze afgekeurde partijen op de lokale markt verkocht worden en daarmee een bedreiging vormen voor de Turkse volksgezondheid. Hoewel de Russische autoriteit wijzen op de risico's voor de volksgezondheid spelen er ook andere belangen. Zo zijn de grenscontroles aangescherpt en is de nieuwe minister van Landbouw een uitgesproken voorstander van zelfvoorziening. Russische AGF-kartels zouden in Moskou lobbyen om de import verder te beperken. Volgens Turkse exporteurs zijn er geen overschrijdingen van residulevels geweest, maar de consumentenbond van het land ziet liever dat de tomaten toch gecontroleerd worden door een onafhankelijke organisatie.

Moldavië praat met Rusland over handel
Tijdens een conferentie in St. Petersburg van de Interparliamentary Assembly of Member Nations of the Commonwealth of Independent States (IPA CIS), het samenwerkingsverband van voormalige Sovjetrepublieken, spraken Moldavië en Rusland over de handelsbetrekkingen. Volgens Moldavië is het associatieverdrag met de EU niet in tegenspraak met de overeenkomst met de CIS. "Rusland kan de voordelen die wij krijgen in de EU gebruiken," aldus de Moldavische vertegenwoordiger. Ook de boycot van Moldavische AGF kwam ter sprake. "Rusland is een belangrijke handelspartner voor ons, maar de boycot van groenten en fruit is wel een reden voor wroeging. Het is de belangrijkste factor waardoor onze politieke relatie schade heeft opgelopen."

Russisch plan voor paddenstoelenteelt
In Rusland heeft de Federation for Agricultural and Food Policy and Environmental Management een voorstel gekregen om zelfvoorzienend te worden in de paddenstoelenteelt. Volgens de experts die het voorstel deden is 400 miljoen dollar nodig voor het project. Dat is nagenoeg evenveel als de import van de paddenstoelen kost. De investering in de binnenlandse teelt betaalt zich snel terug, door de hoge vraag in naar de producten. Jaarlijks kopen Russische consumenten ongeveer 110 ton paddenstoelen.

Rusland boycot aardappelen Bangladesh

Vanaf 6 mei stopt Rusland met de import van aardappelen uit Bangladesh. Oorzaak is de bruinrot, die enkele weken geleden in aardappelen uit het Aziatische land werd aangetroffen. Volgens de Russische autoriteiten voldoet Bangladesh niet aan de fytosanitaire voorwaarden, daarom legt Rusland de import tijdelijk stil. Het is overigens niet de eerste keer dat Rusland de grenzen sluit, eerder werden Egypte en India al tijdelijk geboycot om fytosanitaire redenen.

Prijsoverzicht Rusland
De Russische website progrodsamara.ru publiceerde onlangs een overzicht van de prijzen voor verschillende producten in Russische supermarkten. De cijfers geven een inkijkje in het prijspeil in de Samara, een miljoenenstad op een kleine 1000 kilometer ten oosten van Rusland.



Ook publiceerde de site een overzicht van de bananenprijzen in de afgelopen maanden. Daaruit blijkt dat de prijs sinds november 2014 bijna verdubbeld is.



EU promotiebudget vastgesteld
De Europese Commissie heeft 41 promotiecampagnes voor landbouwproducten goed gekeurd. In totaal is er een budget van 130 miljoen euro beschikbaar, waarvan de helft uit de EU-pot. Het budget omvat ook 30 miljoen euro steun die de EU toezegde voor promotiedoeleinden na de Russische boycot. De programma's, uit 18 lidstaten, promoten onder andere AGF, vlees en zuivel. Zeventien van de campagnes focussen op de Europese markt. De overige 24 richten hun pijlen op internationale promotie. Bij de vorige verdeling van het budget lag de focus nog meer op de Europese markt. Deze verschuiving wordt deels verklaard door het budget dat specifiek bedoelt is voor internationale promotie. Doelmarkten zijn onder andere Midden-Oosten, Noord-Amerika, Zuidoost-Azië, China, Japan, Zuid-Korea, Afrika, Rusland, Wit-Rusland, Kazachstan, Australië en Noorwegen.

Oekraïne verhoogt importheffing
De Oekraïense regering heeft in februari de importheffing voor voedsel met 10% verhoogd. De heffing voor industriële producten steeg met 5%. De regeling moet 800 miljoen dollar extra opleveren voor de schatkist. De oorlog in het oosten van het land knaagt aan de financiële reserves van Oekraïne. Moldavië wordt hard getroffen door deze maatregel. Het land kreeg al een klap door de Russische boycot. Daar komt deze verhoogde invoerheffing bovenop.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.