Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kostas Mavroskotis, Aroma Fresh Herbs:

"We moesten Grieken echt overtuigen om verse kruiden te eten"

Tholen - In Mediterraanse gebieden maakt men veel gebruik van kruiden om gerechten te bereiden. Dit zijn met name gedroogde kruiden. "Tegenwoordig worden er wel verse kruiden in Griekenland geconsumeerd, maar vroeger was dat amper het geval", vertelt Kostas Mavroskotis van het Griekse bedrijf Aroma Fresh Herbs. "Wij waren in de jaren 90 het eerste bedrijf dat verse kruiden in de Griekse markt introduceerden."


Kostas Mavroskotis tijdens de Griekse beurs Freskon

Aromatisch

Het productaanbod van Aroma is breed. Het bedrijf beheert de hele keten van zaden tot afzet. "We hebben onze eigen 'bank' met lokale rassen, die we in de bergen hebben verzameld en bewaren deze voor de productie. Dat is de bron voor onze stekken. We selecteren specifieke rassen, want we willen producten met de lekkerste smaak en het beste aroma. Daarnaast geloven we in natuurlijk evenwicht en gebruiken zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen. Onze methoden zijn vrij traditioneel en we focussen meer op kwaliteit dan op kwantiteit. Geen massaproductie, dat is ons grote onderscheid. Alle kruiden worden niet in kassen geteeld, maar buiten in de vollegrond. Zo kunnen we optimaal profiteren van het microklimaat waarmee we gezegend zijn."



Overtuigen
Kostas vervolgt: "Ik wilde graag consumenten en supermarkten in Griekenland overtuigen om meer verse kruiden te consumeren. Dat was en is nog steeds een hele strijd, maar we merken wel dat de consumptie in ons land is toegenomen. Om verder te groeien en te overleven, moeten we echt gaan exporteren in de toekomst. Qua exportmarkten hebben we in ons land veel moeite gehad met logistiek, maar dat ziet er momenteel beter uit. De laatste vijf jaren zijn de mogelijkheden positief ontwikkeld, maar het is nog steeds een uitdaging om verse kruiden ook in topkwaliteit op de plaats van bestemming te laten komen."



Concurrentie

Het areaal bedraagt 8 hectare. "We telen onze kruiden in verschillende gebieden om de risico's te spreiden. Als we van start gaan met exporteren, verwachten we verder uit te breiden. Het grootste probleem op dit moment zijn de transportkosten naar de Noord-Europese landen. Deze kosten liggen bij ons hoger dan onze concurrenten uit andere landen. Het grote onderscheid van ons bedrijf is dat we kwaliteit leveren. We zijn gezegend met een microklimaat en zandgrond. Hierdoor krijgen onze kruiden een speciaal aroma."

Voor meer informatie:
Kostas Mavroskotis
Aroma Fresh Herbs
190 11 Avlona Attikis - Greece
kosmav@mavroskotis.gr
www.aroma-herbs.com