Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Marokkaanse agf-export +34%

De Marokkaanse agrosector noteerde tussen 2008 en 2014 een jaarlijkse groei van 7,6%, terwijl de export groeide met 34% in dezelfde periode, aldus de Marokkaanse minister van Landbouw, Aziz Ajanuch, bij de opening van de achtste editie van de conferentie over de agrosector, voorafgaand aan de grote Marokkaanse Agricultural Show (SIAM).

Volgens de minister zijn deze cijfers het resultaat van het Plan "Green Marokko": een ambitieuze moderniseringsproject van de landbouw, gestart in 2008, dat het agrarische BBP liet groeien met een gemiddelde van 48% in de landelijke omgeving tussen 2008 en 2013. Ajanuch benadrukte het belang van de agrosector voor het totale BBP van het land.

The Green Marokko Plan heeft bijgedragen aan de versterking van de export, met name van arganolie, bonen, olijfolie, olijven, tomaten en clementines. Ajanuch stelde dat Marokko zich heeft gepositioneerd als de derde grootste exporteur van agroproducten in de MENA (Midden-Oosten en Noord-Afrika), en de vierde in Afrika.

De minister benadrukte tevens dat de binnenlandse agrosector steeds minder afhankelijk is van klimaatveranderingen, dankzij een stijging van 37% aan plantages en een betere optimalisering van de toegevoegde waarde van de teelt. Daarnaast wees Ajanuch erop dat er in de kader van dit project 13 miljoen fruitbomen worden geplant. Een totaal van 500.000 mensen profiteren van dit plan, het genereerde 716 Euro bruto-inkomen per teler, aldus de minister.

Publicatiedatum: