Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
en levert originele groentetips op

Facebook-actie Gek op Groente bereikt 50.000 mensen

De Gek op Groente facebook-actie was een groot succes. Tientallen tips stroomden binnen van 26 maart tot 6 april op de facebookpagina van GroentenFruit Huis. De beste tip kwam van Jacoline Treur: "Als de kinderen klein zijn, ga je samen de beesten eten geven. Het bloemkoolblad voor het konijn en het "boompje" voor jou. Betrek de kinderen spelenderwijs bij het eten van groenten!" Jacoline won met haar bijdrage een etentje bij sterrenrestaurant Niven van groentekok Niven Kunz mede mogelijk gemaakt door Koppert Cress. Andere tipgevers kregen gedurende de actie verschillende groentencadeau's.

Bekende Nederlanders deden mee
 "Vanaf dag één kwamen er tips binnen en diverse Bekende Nederlanders hadden originele inzendingen", legt Anne Marie Borgdorff van GroentenFruit Huis uit. "Marijke Helwegen raadde bijvoorbeeld iedereen aan om zakjes kant-en-klare worteltjes met peultjes te kopen. Zij snackt de worteltjes onderweg en wokt 's avonds de peultjes met wat doperwtjes." Ook Angela Groothuizen en Jochem Uytdehaage brachten tips in. Zij werden eerder al enthousiast gemaakt om positieve aandacht te vragen voor groenten en fruit door Stichting Variatie in de Keuken. De stichting die pleit voor een groter aandeel groenten op ieder bord.

Veel tips om kinderen aan de groente te krijgen
Er kwamen tientallen tips binnen van facebookfans. De rode draad was om kinderen meer groente te laten eten, zoals:
• "Rode kool maak je extra zoet door wat stukjes appel toe te voegen. Wij doen er ook nog wat gegrilde appelschijven bovenop. Even kort meebakken in de pan."
• "Groente kun je heerlijk verwerken in gebak en koekjes. Wat dacht je bijvoorbeeld van worteltjestaart waar wel 500g aan wortels in gaan of bietjes en courgette verwerkt in een chocoladetaart."
• "Zaterdag is bij ons frietdag! Maar daar horen ook groenten bij. De kids eten veel meer als we de groenten extra fijn snijden."

Groentekansen
De actie leverde ook een aantal inzichten op voor het verhogen van de groenteconsumptie. Anne Marie Borgdorff: "Mensen gaven bijvoorbeeld tijdens de actie aan dat ze sommige groenten niet kopen omdat ze niet weten hoe ze deze moeten bereiden. Ook het gebrek aan groenten in restaurants was een vaak gehoorde belemmering. Daardoor wordt het moeilijker voor mensen om structureel voldoende groenten te eten." GroentenFruit Huis zet daarom de komende tijd in op activiteiten die de barrières voor consumptie verder verlagen en gedragsverandering stimuleren. StichtingVariatie in de Keuken, partner in de Gek op Groente-acties, stimuleert de horeca om meer groenten op het bord te serveren. Zo kunnen Nederlanders in de nabije toekomst makkelijker aan 200 gram groenten per dag komen.
Publicatiedatum: